Vertoning historische films van Doesburg

  ,
  5 november 2019
  14:00 uur


  DOESBURG – Op dinsdag 5 en 26 november verzorgen Stad en Ambt Doesborgh/Streekmuseum De Roode Tooren en de Folkloristische Dansgroep De Meulenvelders gezamenlijk weer filmvertoningen van oude Doesburgse films. De voorverkoop is al begonnen en uit voorgaande jaren is gebleken dat het raadzaam is om er tijdig bij te zijn.

  De verschillende films tonen beelden van Doesburg zoals het er ooit uitzag, maar ook gebeurtenissen en inwoners van toen. De films van deze avond zijn in hoofdzaak gemaakt in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn: de katholieke jongensschool in de Veerpoortstraat, de meisjesschool in de Kloosterstraat, de schipbrug en de bouw van de nieuwe IJsselbrug, de scheepswerf van Van der Werff, de GOG-gebouwen en de GTW-loods, de oude sluis met ophaalbrug in de huidige Barend Ubbinkweg, school A in de Kloosterstraat/Doormansingel, voetballen en dameshandbal, het zuidelijk Molenveld met onder andere de Oranjesingel, Pr. Hendrikstraat, de driehoek Julianastraat/Emmastraat, jachthaven en zeilen op de ‘oude’ Oude IJssel, volleybal en voetbaltraining op de Halve Maan, de eerste vrachtwagens van Roelofsen, brandweeroefening, tafeltennis en de vroegere gymnastiekverenigingen Eendracht en Agilitas, diverse straatbeelden van Doesburg, de melkboer komt langs… Honderden inwoners van Doesburg uit die tijd komen voorbij.
  Dit zijn voor het overgrote deel andere beelden dan die tijdens de voorstellingen in voorgaande jaren zijn vertoond. Ook worden er nog enkele beelden getoond van Doesburg tijdens de feesten van 1937 (700 jaar stadsrechten) en van het afscheid van de stoomtram in 1957. Er is verder nog extra aandacht voor de bouw van de vaste IJsselbrug ter vervanging van de schipbrug (nu Alexander Ver Huellbrug). In totaal wordt ruim twee uur unieke beelden van de Hanzestad vertoond.

  De films worden getoond in het Meulenhuus op dinsdagen 5 en 26 november. Op 5 november is er een voorstelling om 14.00 en om 20.00 uur, op 26 november alleen om 20.00 uur. De zaal opent steeds een half uur eerder.
  De toegang bedraagt 5 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Het aantal bezoekers is beperkt, dus het is raadzaam tijdig te reserveren. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 in Doesburg. De openingstijden zijn dinsdag toten met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.