Tweemaal drama in Filmhuis Dieren

  ,
  29 maart 2019
  20:00 uur


  DIEREN – Filmhuis Dieren vertoont vrijdag 29 maart het historische drama Mary Queen of Scots. Dinsdag 2 april staat het Franse drama Un Amour Impossible op de agenda. Beide films zijn vanaf 20.00 uur te zien in Schouwburg Theothorne in Dieren.

  Mary Queen Of Scots (foto) gaat over het turbulente leven vol bedrog en samenzweringen van twee jonge koninginnen Mary en Elizabeth. Op haar zestiende wordt Mary koningin van Frankrijk, op haar achttiende weduwe. Desondanks weerstaat ze de druk opnieuw in het huwelijk te treden. In plaats daarvan keert ze terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeist. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I. De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie naar elkaar, en zijn rivalen op het gebied van zowel macht als de liefde. Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten ofwel onafhankelijk blijven. Mary is vastbesloten meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen vervolgens zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijk de loop van de geschiedenis bepalen.

  Un Amour Impossible is een ontroerende film over een rampzalige liefde. Rachel is in het Frankrijk van de jaren vijftig werkzaam als typiste wanneer ze Philippe ontmoet, een charmante intellectueel van gegoede komaf. Ze worden verliefd en krijgen al snel een dochter, Chantal. Onder druk van zijn familie weigert Philippe echter beneden zijn stand te trouwen, waardoor Rachel hun dochter alleen moet opvoeden. Jarenlang strijdt ze ervoor om Chantal door Philippe erkend te krijgen. Wanneer hij na meer dan tien jaar eindelijk toegeeft, besluit hij tegelijkertijd zijn vaderrol meer toe te eigenen – met voor alle betrokkenen onvoorziene en ingrijpende gevolgen.