Twee maal drama bij Filmhuis Doesburg

  ,
  3 oktober 2019
  20:00 uur


  DOESBURG – Filmhuis Doesburg vertoont vrijdag 1 en woensdag 6 november de film I Deam in Another Language. Zondag 3 november is God Only Knows te zien. Alle films beginnen om 20.00 uur en worden vertoond in Het Arsenaal.

  I Dream in Another Language draait op de jonge, knappe taalwetenschapper Martín. Hij trekt naar een klein dorp in de jungle van de Mexicaanse staat Veracruz om daar de laatste twee nog levende sprekers van de (fictieve) taal Zikril op te zoeken. Deze bejaarde mannen, de zachtaardige Isauro en de nukkige Evaristo, waren ooit boezemvrienden maar voeren door een ruzie uit het verleden al vijftig jaar een koude oorlog. Martín weet aanvankelijk niets van deze geschiedenis, maar raakt vastbesloten de twee mannen te herenigen. In eerste instantie vooral om zijn eigen project – het Zikril vastleggen – te laten slagen, en gaandeweg ook om de mannen in het reine te laten komen met hun verleden. Martín wordt hierbij geholpen door Lluvia, de beeldschone kleindochter van Evaristo.

  De Nederlandse film God Only Knows schetst een droogkomisch, wrang portret van de vijftiger Thomas die worstelt met zijn christelijke opvoeding, zijn verwanten en al het wereldleed. Nadat de depressieve Thomas op Witte Donderdag in een vlaag van wanhoop in een gracht is gesprongen, schiet zijn grote zus Doris onmiddellijk te hulp om de crisissituatie te verlichten. Als zij even niet bezig is met het organiseren van hulp aan vluchtelingen, staat zij permanent klaar voor haar broertje. Hun jongere zus Hannah, die goed aan de weg timmert als fotograaf, denkt dat het voor iedereen beter zou zijn als Thomas professionele hulp zou accepteren. In fragmenten uit oude brieven klinkt de diepe en emotionele band door die tussen Doris, Thomas en Hannah bestaat, maar wanneer ze samen zijn, liggen conflicten voortdurend op de loer. Hun interactie, die in de dagen erna steeds explosiever wordt, is venijnig en hartverwarmend, pijnlijk en grappig tegelijk. Onder dit alles sluimert hun christelijke opvoeding, met waarden als opoffering, naastenliefde, lijden en schuld, die in de passietijd onvermijdelijk de kop opsteken.

  www.filmhuis-doesburg.nl