Themarondleiding over oorlogstijd op kasteel Rosendael

  ,
  15 september 2019
  13:30 uur


  ROZENDAAL – Op zondag 15 september houdt kasteel Rosendael de themarondleiding Oorlogstijd” om 13.30 en 15.30 uur. Tijdens de themarondleiding Oorlogstijd krijgen bezoekers een kijkje in ruimtes in het kasteel die normaal gesloten zijn voor publiek waarbij de herinneringen aan de oorlog op Rosendael wel erg dichtbij komen.

  Kasteel Rosendael loopt in de Tweede Wereldoorlog veel schade op. Het kasteel wordt tot driemaal toe zwaar getroffen. De oorlog heeft een lange nasleep, zowel in het kasteel, als in het park. De eerste treffer vindt plaats in november 1943. Formaties geallieerde vliegtuigen vliegen over Rozendaal en een van de Amerikaanse vliegtuigen wordt getroffen door Duits afweergeschut en probeert zijn bommen af te werpen. Hierbij komt één brandbom terecht op het kasteel en veroorzaakt een brand. Vooral de zijvleugel en de zolder worden hierdoor getroffen. Van veel kanten komt hulp: brandweer, inwoners en ook Duitse militairen helpen de vlammen te doven. Een tweede inslag brengt onder andere schade aan de Schelpengalerij. In april 1945 wordt vooral de zuidzijde van het kasteel zwaar getroffen door geallieerde beschietingen.

  De bewoners van kasteel Rosendael bieden onderdak aan evacuées; in de oranjerie verblijven zo’n zestig mensen. De omstandigheden zijn slecht, de vloer is bedekt met hooi, er is geen licht en mensen die daar verblijven, moeten zelf voor eten zorgen. Het kasteel, van oorsprong gebouwd ter verdediging, krijgt deze functie in de oorlog opnieuw. Tijdens de beschietingen van 1945 zoeken kasteelbewoners en evacuées in de kelder van de ronde toren een veilig heenkomen. Een ingemetselde plaquette vermeldt de namen van degenen die er angstige dagen en nachten doorbrachten. Na de oorlog krijgt het kasteel andere bestemmingen en bewoont de familie alleen de zijvleugel. Het is een zware opgave de schade te herstellen.
  De boeken uit de bibliotheek worden zorgvuldig geconserveerd, maar blijven herinneren aan de oorlog: er zijn banden met sneden van granaatinslagen en zelfs boeken waar granaatscherven in bewaard zijn gebleven.Kaarten zijn uitsluitend online te boeken via www.glk.nl/rosendael.