Stadsvertelling over vluchtelingen toen en nu

  ,
  6 oktober 2019
  12:30 uur


  DOESBURG – Op zondag 6 oktober is in Gasthuiskerk Doesburg de tweede van een serie Stadsvertellingen in het kader van 75 jaar Vrijheid. In een gevarieerd programma met als titel ‘Op de Vlucht: Toen en Nu’ staan vertellers Henk IJbema, Dick Blankenstein en Cobi Broeder-Willemsen stil bij gebeurtenissen in oktober 1944.

  Voormalig districtsvoorzitter van het Rode Kruis Gelderland Midden Karel Schols legt de relatie tussen ‘Toen’ naar ‘Nu’. Het programma, met vertellingen, sfeervolle muziek en gedichten van Doesburgse kinderen begint om 12.30 en eindigt om 13.30 uur.
  In 1944 brengt operatie Market Garden ook in Doesburg en omgeving veel teweeg. Vliegtuigen, bulderende kanonnen, dwangarbeiders die verdedigingswerken aanleggen, en veel, heel veel mensen op de vlucht. Met duizenden trekken ze door Doesburg. De opvang is in handen is van het Rode Kruis afdeling Doesburg; een team vrouwen onder leiding van Hens van der Wal.Kinderen van Doesburgse scholen schreven in 2016 gedichten over wat het betekent om op de vlucht te zijn. Jan Vijn, Hermen Overweg en Ineke van Elk dragen een aantal van die gedichten voor. Het koor Quatre Voix, Marieke van Wijk, Evelyne van de Vlekkert, Rob van Pernis en Peter van den Broeke zingen a capella liederen van Bortnianski, William Monk en Mozart. Het muzikale gedeelte wordt afgesloten met samenzang.De Stadsvertelling is gezamenlijke activiteit van HetHuisDoesburg en DichterbijdeIJssel. De toegang is gratis. Reserveren is niet verplicht maar wel mogelijk via de website van Gasthuiskerk Doesburg. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Na afloop is er in de foyer van de Gasthuiskerk gelegenheid tot napraten.