Sir en Amen in Filmhuis Doesburg

    ,
    24 januari 2020
    20:00 uur


    DOESBURG – Filmhuis Doesburg draait deze week de Indiase film Sir, op vrijdag 24 en woensdag 29 januari om 20.00 uur. Zondag 26 januari wordt, in samenwerking met HetHuisDoesburg, tweemaal de film Amen vertoond. De voorstelling om 10.00 uur is uitverkocht, daarom is er een extra vertoning om 14.00 uur.

    Sir draait om het Indiase plattelandsmeisje Ratna. Ze droomt van een leven als kledingontwerpster, maar is min of meer onzichtbaar geworden voor haar omgeving, nadat ze op jonge leeftijd al weduwe werd. Om de opleiding van haar zusje te bekostigen werkt ze als huishoudster voor stadsjongen Ashwin, die op zijn beurt weer zijn eigen problemen kent: de jonge schrijver verhuisde terug van New York naar Mumbai, nadat hij zijn bruid vlak voor het huwelijk de bons gaf – tot grote onvrede van zijn ouders. Zonder het te weten kampen beide personages met dezelfde wens: streven naar onafhankelijkheid in een maatschappij waar je plekje al vanaf je geboorte bepaald lijkt te zijn. Terwijl hun werelden samenkomen en de aantrekkingskracht tussen de twee overduidelijk is, lijkt een gelijkwaardig leven misschien niet tot de mogelijkheden te behoren.

    Het indringende en schokkende verhaal Amen wordt vertoond in samenwerking met HetHuisDoesburg, in het kader van 75 jaar vrijheid. Het is een bewerking van het toneelstuk Der Stellvertreter van Rolf Hochhuth, over de onbeholpenheid waarmee de wereld buiten nazi-Duitsland reageerde op de holocaust.
    SS-luitenant Dr. Kurt Gerstein werkt mee aan de ontwikkeling van het gas Zyklon B in de strijd tegen tyfus. Wanneer hij erachter komt waar de nazi’s het gas voor willen gebruiken, tracht hij verschillende instanties te waarschuwen. Overmand door schuldgevoelens probeert hij de gebeurtenissen aan de kaak te stellen. De geallieerden en een Duitse bisschop tonen echter weinig interesse voor zijn verhaal. In het geheim gaat Gerstein naar Rome, maar komt erachter dat hij een hoge prijs moet betalen voor zijn strijd tegen een regime dat overal ogen en oren heeft.
    De film wordt voorafgegaan door een kort vraaggesprek met Henk IJbema, die schetst hoe het kwam dat Gerstein tijdens de oorlog in Doesburg werd gesignaleerd.

    www.filmhuis-doesburg.nl