Schaapscheerdersfeest Loenen dit jaar op 25 mei

  ,
  25 mei 2019
  09:00 uur tot 16:00 uur


  LOENEN – De Stichting het Loenens Heideschaap is weer druk in de weer met de organisatie van het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest. Het belooft weer een leuk dorpsfeest te worden met het aloude ambachtelijke schapenscheren, oude ambachten, leuke kraampjes, vrolijke boerenkapelmuziek en lekkernijen. In verband met de Loenense kermis in het Hemelvaartweekend, wordt dit jaar het scheerdersfeest een weekje eerder gehouden op zaterdag 25 mei.

  Het evenement, dat dit jaar voor de 49e keer wordt gehouden, vindt weer plaats op het bekende terrein van hotel café Den Eikenboom aan de Beekbergerweg te Loenen. De weide biedt voldoende plek voor de kraal waar de schapen worden geschoren en rondom komen de kramen. In het midden zal als vanouds de boerenkapel De Plaggenstèkers van OLTO weer een plek bezetten om met vrolijke tonen het evenement een feestelijk tintje te geven.

  De schapen worden onder begeleiding van De Plaggestèkers omstreeks 08.30 uur vanaf het wildrooster van de Loenermark aan de Droefakkers naar het feestterrein begeleid. Herder Arjen Daalhuisen komt dan met de kudde en de honden vanaf de schaapskooi met de kudde naar het centrum van Loenen. Via een kleine lus over de Eerbeekseweg en Reuweg gaat de kudde naar het terrein bij Den Eikenboom.

  Hier staat een team van scheerders en scheersters klaar om de schapen te scheren. Het warme jasje wordt niet snel uitgedaan met de elektrische schaar maar op de aloude ambachtelijke wijze met een (zeer)scherpe schaapscheerdersschaar. Een tiental personen gaat hier aan de slag. Ook jongeren doen mee en leren al jong dit ambacht. Het is eerst niet gemakkelijk om het spartelende (jonge) schaap in bedwang te houden en dan ook nog netjes te scheren zonder de huid te verwonden met de scherpe schaar. Zo’n honderd schapen worden die dag geschoren. Om de kale naakte huid te beschermen tegen de zon heeft de commissie een grote tent opgezet.

  De bezoekers kunnen de vachten van de schapen ter plaatse kopen. Op het terrein staan vele kramen waar hobbyisten hun waren te koop aanbieden, zoals gerecyclede kaarsen, kralen, keramiek schalen en kopjes en wollen artikelen. Ook worden er door een team pannenkoeken gebakken voor het Restauratiefonds van de Protestantse kerk. Ook de Stichting Wijnand Hacfort verkoopt Kasteelartikelen en lekkernijen. Ook is er een hamburgerkraam en een ijskar. Dit jaar staat er ook een kraam met ‘hak-honing’.
  Verder zijn er diverse oude ambachten te zien zoals het haren van een zeis, het manden vlechten, het stoelenmatten, het kantklossen, het bezembinden en ook het papier scheppen. Dit keer is er ook een spinster aanwezig, die de kinderen uitleg kunnen geven wat er met de wol allemaal gedaan kan worden.
  De marmottenbaan staat er ook weer. Dit jaar wordt deze bemand door de Scouting Loenen om de kas te spekken. Verder kunnen de kinderen zich ook weer laten schminken.
  Aan het eind van de dag, rond 16.00 uur, zal ter plaatse de trekking van de loterij plaatsvinden. De entree is gratis en het feest is van 09.00 uur tot 16.00 uur.