Rhedense huishoudens krijgen cheque om inwonersinitiatieven te ondersteunen

  ,
  3 maart 2020
  19:00 uur


  RHEDEN – Alle huishoudens in Rheden ontvangen in de week van 2 maart een waardecheque ter waarde van 7,50 euro in de brievenbus. Deze waardecheque is te besteden op het nieuwe online platform van de Gemeente Rheden www.ikbuurtmee.nl. Op deze website kunnen inwoners van de gemeente Rheden zelf initiatieven plaatsen en ondersteunen om hun buurt of dorp buurt nog leuker, mooier en beter te maken.

  Naast het verzilveren van de waardecheque kunnen bewoners ook zelf initiatieven aandragen, zoals bijvoorbeeld paaltjes tegen hondenpoep, een kledingruilbeurs of een natuurspeelplaats. Via de website melden zij het idee aan. Een belangrijke voorwaarde is dat minimaal drie inwoners van verschillende adressen zijn betrokken bij de organisatie en uitvoering van het initiatief. Na een korte omschrijving, een raming van de kosten en eventuele foto’s en filmpjes die het plan kunnen ondersteunen, komt het op het op het bureau van een van een van de ontwikkelingsmanagers van de gemeente. Zij beoordelen de plannen op haalbaarheid en of het niet in strijd is met bijvoorbeeld de veiligheid. Na een paar dagen krijgen initiatiefnemers uitsluitsel.
  Bij groen licht komt het plan op de website en kan het inzamelen beginnen. Initiatiefnemers kunnen bijvoorbeeld de wijk in om zo veel mogelijk cheques te verzamelen. “Meestel gaan mensen van deur tot deur als ze het ergens niet eens mee zijn. Het zou mooi zijn als mensen nu voor positieve dingen langs de deuren deuren gaan”, licht wethouder Marc Budel toe. De wethouder vindt het digitaal platform een mooie manier om inwoners meer te betrekken en hoopt dat het zorg dat inwoners een goed beeld krijgen van wat er in hun buurt speelt.

  De gemeente Rheden is van plan om twee tot drie keer per jaar een waardecheque te versturen. Ontvangers moeten de cheque activeren of tot maximaal twee jaar na uitgifte opsparen.Het platform biedt meer mogelijkheden dan alleen cheques uitgeven en initiatieven inbrengen. “Je kan ook kennis of uren doneren, het gaat niet alleen om geld”, benadrukt de wethouder. Mensen die goed kunnen tekenen kunnen bijvoorbeeld aanbieden een schets te maken voor een nieuwe speeltuin. “Het moet mensen samen brengen.”

  In de gemeente Ede is het project een aantal jaar geleden gelanceerd en inmiddels een succes. Veel inwoners zijn bekend met de cheques en in supermarkten staan actiedozen om cheques voor verschillende initiatieven in te zamelen. Een 10-jarig jongetje zag zijn droom van een bmx-baan werkelijkheid worden toen hij 4000 cheques bij elkaar wist te sprokkelen.

  Op drie verschillende plaatsen binnen de gemeente wordt in maar een feestelijke aftrap van het platform gehouden. Op dinsdag in 3 maart is dit in Buurthuis de Poort in Velp, op woensdag 4 maart in de Oase in Dieren en op dinsdag 10 maart in het Dorpshuis in Rheden. De bijeenkomsten zijn van 19.00 tot 20.30 uur. Na de officiële opening door wethouder Marc Budel om 19.00 uur is er een presentatie over het platform. Maar inwoners kunnen ook tussen 19.30 en 20.30 uur binnenlopen om zich te laten informeren.
  Het is mogelijk om die avond direct initiatieven aan te melden. Bij de aftrap zijn ook initiatiefnemers aanwezig. Inwoners kunnen meteen hun cheque aan een van de initiatiefnemers doneren of later via www.ikbuurtmee.nl.