Red Joan en Theirs is the Glory te zien bij Filmhuis Doesburg

  ,
  25 oktober 2019
  20:00 uur


  DOESBURG – Vrijdag 25 en woensdag 30 oktober om 20.00 uur vertoont Filmhuis Doesburg het waargebeurd spionagedrama Red Joan. Zondagmiddag 27 oktober draait Theirs is the Glory, over de Slag om Arnhem. Deze film begint om 14.00 uur en is gratis te bezoeken. Filmhuis Doesburg draait in Het Arsenaal.

  Red Joan is een spannend spionagedrama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De Britse Joan is in de 80 en leidt een rustig leven, wanneer ze plots wordt gearresteerd voor verraad en spionage. Terwijl ze de ernstige beschuldigingen onder ogen moet komen, blikt Joan terug op haar jonge jaren. Daar blinkt ze uit als de ambitieuze twintiger wanneer ze in de jaren ‘30 natuurkunde studeert aan de Cambridge University in een tijd dat mannen een diploma kregen en vrouwen een certificaat. Door een toevallige ontmoeting raakt ze bevriend met de excentrieke Sonya en haar chamante neef Leo. Beiden zijn van oorsprong Russisch en nauw betrokken bij de Communistische Partij. Wanneer Joan een baan krijgt als assistent bij een geheim staatsproject, verkeert ze in tweestrijd tussen haar idealen en de liefde. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jennie Rooney die zich liet inspireren door het waargebeurde verhaal van Melita Norwood, beter bekend als de ‘granny spy’, die in de jaren ’90 werd ontmaskerd als spionne voor de Russische KGB.

  Theirs is the Glory wordt vertoond in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Deze film toont de meedogenloze strijd in en rond Arnhem. In een poging vóór kerst 1944 de oorlog te beëindigen wordt de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden uitgevoerd, die leidt tot de De Slag om Arnhem. Het doel was het beveiligen van de bruggen over de grote rivieren, zodat het geallieerde leger kon oversteken om het Ruhrgebied te bereiken. De speelfilm Theirs is the Glory is in 1946 gemaakt als een eerbetoon aan de militairen, die sneuvelden voor de vrijheid. De meeste opnamen zijn in 1945 gemaakt op het voormalig slagveld, de puinhopen van Arnhem en Oosterbeek. Bijna alle spelers waren soldaten, die zelf in 1944 hadden gevochten. Voorafgaand aan de speelfilm (79 minuten) wordt de ‘Making Of’ vertoond. Deze duurt ongeveer een half uur.

  www.filmhuis-doesburg.nl