Politie traint ouderen om niet in babbeltrucs te trappen

  ,
  24 juni 2019
  14:00 uur tot 16:00 uur


  DOESBURG – Iemand belt in hoge nood aan bij een oudere dame: “Mijn vrouw is onwel geworden, mag ik even bellen?” Ze vertrouwt het niet, maar wat moet ze doen? De politie in Doesburg leert ouderen maandag 24 juni hoe te handelen in dit soort situaties.

  “Nooit iemand binnenlaten in zo’n situatie,” legt agent Wesley Aarts uit. “Het is een veel voorkomende babbeltruc. Het beste kunnen mensen aanbieden om zelf te bellen en de persoon te laten wachten bij de voordeur, die ze ondertussen dichtdoen.” Dit soort kennis wil Wesley namens het Basisteam IJsselwaarden, waar hij medewerker is, overbrengen op ouderen in de regio om ze weerbaarder te maken.

  Professionele acteurs

  Daarom houdt de politie maandag 24 juni een voorlichtingsmiddag over babbeltrucs voor ouderen in jongerencentrum 0313 in Doesburg. Dat wordt beslist geen saaie bijeenkomst; professionele acteurs van het Doesburgse bedrijf Joy Acts spelen zeven scenario’s waarin ouderen leren hoe ze het best kunnen reageren op mensen die aan de deur komen.

  Niet bang

  “Het is niet onze bedoeling om mensen bang te maken, maar juist om ze bewuster te maken van hoe ze zich op een goede manier kunnen beschermen tegen oplichting”, zegt Wesley Aarts. Hij organiseerde de bijeenkomst nadat hij een soortgelijke voorlichting in Winterswijk bijwoonde. “Collega’s uit Winterswijk werkten ook met acteurs, dat maakt het leerzaam en tegelijk levendig. De zaal zat daar vol en mensen vonden het fijn dat er aandacht gegeven werd aan ouderen.”

  De voorlichtingsbijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk en duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig. De zaal is vanaf 13.30 uur geopend. Jongerencentrum 0313 is te vinden aan De Linie 2 in Doesburg.