Pianokwartet Acanthus speelt alsnog uitgesteld concert

  ,
  23 oktober 2020
  20:00 uur


  — Dit concert is geannuleerd —

   

  DOESBURG – Pianokwartet Acanthus, het huisensemble van Podium Acanthus in Doesburg, speelt vrijdag 23 oktober om 20.00 uur in Gasthuiskerk Doesburg een in maart uitgesteld concert. Het ensemble wijkt uit naar de Gasthuiskerk omdat Podium Acanthus te klein is om de verplichte anderhalve meter afstand in acht te nemen. In de Gasthuiskerk zijn binnen de regels 50 bezoekers welkom.

  Het kwartet bestaat uit Hans Rijkmans op viool, Anna Wiersum op altviool, Frank Lange op cello en Hans-Erik Dijkstra op piano. Pianokwartet Acanthus speelt een programma met werk van Loeillet, Mozart en Brahms. De avond begint met een pianokwartet uit de Barok van de van oorsprong Gentse componist en musicus Jean-Baptiste Loeillet. Als tweede volgt het pianokwartet in Es van Mozart, een bewerking van Mozart’s pianokwintet voor blazers. Als derde en laatste stuk staat het pianokwartet № 3 in c van Brahms op het programma. Dit kwartet kreeg als bijnaam het Werther Quartet, naar het populaire boek van Goethe, en is een prachtig lyrisch muziekstuk waarin de componist zich, zoals Goethe’s Werther, laat leiden door soms heftige gevoelens.

  Hans Rijkmans raakte al vroeg vertrouwd met kamermuziek en kreeg vioolles aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Bouw Lemkes. Als violist en als altviolist speelde hij onder andere bij de Amsterdamse Bachsolisten en het Nederlands Kamerorkest. Anna Wiersum studeerde bij Herman Krebbers viool en altviool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan de Menuhin Academy in Zwitserland. Wiersum kreeg als 16-jarige de Burgemeester de Bruinprijs van de Gemeente Rheden en mocht toen als solist optreden met Het Gelders Orkest. Zij is één van de eerste violen van Het Gelders Orkest, tegenwoordig het fusieorkest Phion (HGO samen met het Orkest van het oosten). Frank Lange studeerde Frans en was docent aan een middelbare school, het Conservatorium in Utrecht en de Hoge School Midden Nederland. Hij studeerde cello bij Robert Dispa en bij Jean Decroos en was enige jaren cellist in Het Gelders Orkest en cursusleider bij de Vereniging voor Huismuziek. Hij studeerde orkestdirectie en was als dirigent verbonden aan het Gewestelijk Symfonie Orkest te Cuijk. Hans-Erik Dijkstra studeerde piano aan het toenmalige Twents Conservatorium (nu ArtEZ) in Enschede. Dijlkstra studeerde piano bij Tamara Pospiszyl en compositie bij David Rowland en studeerde cum laude af. Hij werd correpetitor aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en werkte onder andere als begeleider voor het Toonkunstkoor Arnhem en het Bachkoor Apeldoorn. Momenteel is hij ook als pianodocent verbonden aan de muziekscholen te Doetinchem en Barneveld.

  Kaarten voor dit concert zijn uitsluitend verkrijgbaar via Podium Acanthus, Koepoortstraat 20 in Doesburg; 0313-484176 of podium@acanthus.demon.nl. Er moet vooraf worden gereserveerd en betaald. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aan de zaal worden geen kaartjes verkocht. Bezoekers dienen zich te houden aan de coronarichtlijnen van de Gasthuiskerk. Deze zijn na te lezen op de website. Kaarten kosten 17,50 euro per persoon, kinderen tot 15 jaar betalen 8,50 euro.