,
22 februari 2020
14:00 uur
VELP – Muziek moet tot klinken worden gebracht, ook – of zelfs juist – de muziek van componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden en letterlijk en figuurlijk tot zwijgen werden gebracht, In een presentatie in pop-up museum Rheden in Oorlogstijd in Velp gaat Joop van Velzen zaterdag 22 februari in op dat thema.
In de presentatie over leven en werken van componisten en uitvoerende musici, die in die periode actief waren in Arnhem, Nijmegen en omgeving, licht muziekhistoricus Joop van Velzen een en ander toe. Hij maakt daarbij gebruik van materiaal dat door de Nederlandse Leo Smit Stichting is verzameld. Dat is een kenniscentrum dat onderzoek doet naar en werken opspoort van deze componisten. Daarom draagt deze korte lezing er ook weer toe bij dat hun leven, werk en context toegankelijk wordt gemaakt.
Joop van Velzen (1951), M.Sc./M.A., is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (Canada) academisch opgeleid als bioloog/botanicus én als muziekhistoricus. Naast paukenist in studentenorkesten en drummer in enkele muziekensembles, heeft hij jarenlange ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Joop is de auteur van de vierdelige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek, werkt hij momenteel aan een biografie over Hugo Wolf en geeft hij cursussen en lezingen over onderwerpen uit de wereld van de klassieke muziek. Tenslotte doceert hij over deze grote verscheidenheid van aspecten ook aan verschillende HOVO’s en de Vrije Academie in Amsterdam.
Zijn presentatie in het pop-up museum Rheden in Oorlogstijd is zaterdag 22 februari te beluisteren om 14.00 en om 15.00 uur. De entree is gratis. Het museum is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur en gratis te bezoeken. Het is gevestigd aan de Hoofdstraat 75 in Velp.
facebook.com/rhedeninoorlogstijd
Foto:
Vlnr: Leo Smit, Rosa Spier en Eduard van Beinum in het Concertgebouw. Foto: Collectie Nederlands Muziek Instituut, Den Haag.