Lezing over Jan Hendrik van Kinsbergen

  ,
  7 november 2019
  20:00 uur


  DOESBURG – Op donderdag 7 november geeft drs. Willy Smit-Buit te Vaassen een lezing over de Doesburgse admiraal en filantroop Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819). Hij staat in de geschiedenis bekend als ‘de held van de Doggersbank’ en ‘de held van de Zwarte Zee’.

  Jan Hendrik van Kinsbergen werd geboren op 1 mei 1735 in Doesburg. Hij was de oudste van de vier zonen van de soldaat Johann Heinrich Ginsberg (1706-1786) en Petronella ten Nuyl (1704-1771). Van Kinsbergen trouwde in 1786 met de Amsterdamse burgemeestersdochter Hester Hooft (1748-1795), weduwe van George Clifford en stierf kinderloos op 22 mei 1819 in Apeldoorn.
  Tijdens zijn werkzame leven werd hij de ‘held van de Doggersbank’ in dienst van de Nederlandse marine, maar ook ‘held van de Zwarte Zee’, in dienst van tsarina Catharina de Grote. Toen hij niet meer in actieve dienst was, vestigde hij zich in het nu niet meer bestaande huize Welgelegen te Apeldoorn.
  Apeldoorn profiteerde van zijn kapitaal, maar achter de schermen had Van Kinsbergen ook op bestuurlijk gebied de touwtjes in handen. Dat bleek vooral in 1813. De Franse legers waren in 1812 verslagen in Rusland. Op hun kleine paardjes kwamen de Kozakken naar ons land om de Fransen ook hier te verjagen. Gelukkig kende Van Kinsbergen nog een beetje Russisch; dat kwam bij de bevrijding van Apeldoorn en Het Loo erg goed van pas.

  Willy Smit-Buit te Vaassen heeft geschiedenis en Nederlands gestudeerd en is meer dan vijfentwintig jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs. De lezing begint om 20.00 uur is Het Meulenhuus, in Doesburg. Voor leden van Het Meulenhuus is toegang gratis. Introducés en niet-leden betalen 5 euro.