Lezing over en wandeling naar Teerosen

  ,
  31 oktober 2019
  10:00 uur


  VELP – Luchtoorlog specialist en GBG battlefield-tourgids Willem Kleijn verzorgt op 31 oktober om 10.00 uur een lezing in het pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd in Velp. De voordracht gaat over het Y-peilsysteem van de Luftwaffe tijdens de jaren 1941-1944 en hij neemt deelnemers die dat willen aansluitend mee naar de locatie van Teerose 2 bij de Zypenberg.

  Op de Galgenberg bij Terlet, nabij de Zijpenberg en Possenberg op de heuvels van de Veluwezoom, zijn in het bos nog de merkwaardige betonnen fundamenten te vinden; de stille getuigen van de grootste luchtslag uit de wereldgeschiedenis. Deze woedde van 1940 tot 1945 boven ons land en heeft tienduizenden vliegers en honderdduizenden burgers in West-Europa het leven gekost.
  De fundamenten nabij de brandtoren zijn restanten van 15 meter hoge houten peiltorens van de Luftwaffe die zowel bij Terlet als de Zijpenberg stonden: vijf per stelling. Deze stellingen worden aangeduid met de codenaam ‘Teerosen’ 1 en 2 , met de T van Terlet.

  Bijwonen van de lezing in Museum Rheden in Oorlogstijd aan de Hoofdstraat 75 in Velp kost 5 euro. Deelname aan de lezing en de excursie samen kost 10 euro. De wandeling na de lezing begint om 14.00 uur bij de parkeerplaats bij de Brandtoren en is niet geschikt voor personen die slecht ter been zijn. Goed schoeisel is noodzakelijk.
  Aanmelden voor de excursie is noodzakelijk, er kunnen maximaal 25 mensen mee, en door een e-mail te sturen naar info@eenpassievoorboeken.nl of bij Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp.

  Foto: Gelders Archief

  Foto: De Ingang van peilstation Teerose II op het Rozendaalse Zand