Lamentaties voor Pasen in Oude Jan

  ,
  14 april 2019
  15:30 uur


  VELP – Aan het begin van de Stille Week voor Pasen worden op zondag 14 april om 15.30 uur eeuwenoude Lamentaties (klaagzagen) uitgevoerd in het Middeleeuwse kerkje De Oude Jan in Velp. Leden van het Coprario Consort zingen en spelen de muziek op verschillende viola da gamba’s.

  De Lamentaties die zondag worden uitgevoerd beschrijven de verwoesting van Jeruzalem in 586 v.Chr. en worden al eeuwen gebruikt als metafoor voor het lijden en sterven van Christus. Al sinds de Middeleeuwen is het in kloosters traditie om deze Latijnse teksten te lezen of te zingen in de Goede Week. Hoewel al geschreven tijdens de Babylonische ballingschap in de 6e eeuw voor Christus, werden de klaagzangen pas in de Renaissance door talloze componisten op muziek gezet. Eén van de bekendste versies zijn die van de beroemde Waalse componist Orlando di Lasso. Enkele van zijn vocale composities worden deze middag in Velp uitgevoerd en afgewisseld met instrumentale stukken.
  De musici van het Coprario Consort zijn geschoold aan conservatoria in Nederland en daarbuiten en treden op door heel Europa. Saartje Schrage, Juun voorhoeve en Martijn Verbrugh bespelen de viola da gamba. Vierde lid van de groep is sopraan Esther Kronenburg.

  Het concert vindt zondag 14 april plaats in de Oude Jan in Velp en begint om 15.30 uur. De entree bedraagt 10 euro, inclusief een glas wijn of fris na afloop. Vrienden van de Oude Jan betalen 8 euro entree, bezitters van een Gelrepas en jongeren tot achttien jaar 5 euro. Kinderen mogen gratis mee. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij boekhanden Jansen & de Feijter of aan de kerk zelf.

  www.vriendenvandeoudejan.nl