Onthulling Joods monument Ellecom

  ,
  14 april 2019
  14:15 uur


  ELLECOM – Op zondag 14 april om 14.15 uur wordt het in maart 2018 gestolen bronzen Joods Monument in Ellecom opnieuw onthuld in Ellecom. De onthulling wordt gedaan door Sylvia Deen, dochter van Max Deen, die het monument in september 1998 onthulde.
  Dit monument, ontworpen door de in Ellecom geboren kunstenaar Harry de Leeuw heeft volgens Joodse traditie, een cirkel van stenen op een in brons gegoten tafel en is ter nagedachtenis aan de 139 Joodse mannen die in 1942 in Ellecom als dwangarbeider gebruikt door de in opleiding zijnde Nederlandse SS op het landgoed Avegoor. De Joodse mannen moesten in elf weken tijd grondwerk doen voor een sportterrein met tribune vòòr Avegoor en voor de latere bouw van een sporthal ten behoeve van de SS in een drassig gebiedje achter Avegoor.
  Het monument telt 136 stenen en drie initialen van de drie mannen die tijdens het verblijf in Ellecom overleden zijn. Zij zijn begraven op de begraafplaats te Ellecom. Op 14 april zal tijdens de onthulling de Zutphensestraatweg tussen 13.30 en 17.00 uur geheel zijn afgesloten.
  Het doorgaande verkeer wordt omgeleid over de Binnenweg. De buslijndienst en eventueel vrachtverkeer rijdt gedurende de afsluiting tussen De Steeg en Dieren over de A348.