Inzameldagen voor museum Rheden in Oorlogstijd

  ,
  3 augustus 2019
  10:00 uur


  GEM. RHEDEN – In Velp, Rheden en Dieren worden de komende weken inzameldagen gehouden voor het pop-up museum Rheden in Oorlogstijd. Dat museum gaat over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente en wordt tijdelijk gevestigd in Velp.

  De tentoonstelling krijgt verschillende hoofdthema’s: ‘De opvang van evacués na de Slag om Arnhem’, ‘Het verzet en de hulp aan (Joodse) onderduikers’ en ‘De bevrijding op 16 april 1945’. Het moet een museum voor en dóór inwoners van de zeven dorpen van de gemeente Rheden worden. Daarom vraagt het organisatiecomité inwoners van de gemeente materiaal uit die periode ter beschikking te stellen.

  Om die reden worden op zaterdag 27 juli in Velp (Hoofdstraat 75, van 13.00 tot 16.00 uur) en op zaterdag 3 augustus in Rheden (Dorpshuis, 10.00 tot 12.30 uur) en in Dieren (De Bundel, 13.00 tot 16.00 uur) inzameldagen gehouden. Daar kan iedereen terecht met foto’s, voorwerpen, brieven en verhalen. Conservator van het museum, Jean Kreunen, is daar aanwezig om het materiaal te bekijken en mogelijk ontbrekende informatie te geven. Daarnaast zijn belangstellenden natuurlijk ook welkom om gewoon even binnen te lopen en zich op de hoogte te stellen van hetgeen het museum moet worden. Museum Rheden in Oorlogstijd opent medio september en zal geopend zijn tot na 5 mei 2020, als ons land 75-jaar bevrijding viert.

  Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, dagboeken, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk.
  Museum Rheden in Oorlogstijd wil voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren. Bezoekers krijgen op deze dagen advies van conservator Kreunen over het behoud van het materiaal. En zij zijn in de gelegenheid hun eigen oorlogsmaterialen desgewenst ook over te dragen aan de conservator, zodat het bewaard blijft. Maar in bruikleen geven voor de duur van het pop-up museum behoort uiteraard ook tot de mogelijkheid.

  Het comité museum Rheden in Oorlogstijd is dus zoek naar dat materiaal uit de oorlog. “Het is onze bedoeling dat wij met al deze losse aanwinsten interessante lokale onderwerpen, gebeurtenissen en plekken over de Tweede Wereldoorlog kunnen belichten. De documenten en objecten gaan het verhaal van Rheden in oorlogstijd vertellen. Maar ook verhalen die aan u verteld zijn horen wij graag”, aldus de leden van het comité.
  “Bent u niet in de gelegenheid te komen op één van de inzameldagen, dan maken wij graag een persoonlijke afspraak. Stuur dan een e-mail naar: colletierhedeninoorlogstijd@gmail.com dan neemt conservator Jean Kreunen contact met u op.”

  Foto: Robin Zeilmaker

  Foto: Wethouder Marc Budel hielp de eerste posters voor pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd op te hangen in het pand aan de Hoofdstraat 150 in Velp. Dit deed hij samen met de organisatie, van links naar rechts: Wencel Maresch, Gety Hengeveld, wethouder Marc Budel, Walter Jansen, Jean Kreunen, Jaap Lok en Ingrid Kerkhoff. Op de foto ontbreekt Jan Withaar