Home / Evenement / Informatieve bijeenkomst over missie Malawi

Informatieve bijeenkomst over missie Malawi

24-10-2019
20:00 - 23:59


HUMMELO – Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi (SONOM) houdt op donderdag 24 oktober in de Dorpskerk in Hummelo een informatieve avond voor iedereen die het doel van de stichting een warm hart toedraagt. Mede dankzij de bijdragen van alle ondersteuners van SONOM heeft de stichting goed werk kunnen doen door in praktische en financiële zin studenten in Malawi te ondersteunen in hun studie neurologie.

SONOM is in 2016 opgericht toen het College of Medicin van de University of Malawi een beroep deed op de Hummelose neuroloog Chuck van de Vlasakker. In Malawi zelf was geen neuroloog meer die dit belangrijke onderdeel in het opleidingstraject voor artsen kon verzorgen.
Neurologie is van groot belang in het straatarme Malawi. Ondervoeding is bij kinderen een van de oorzaken van neurologische aandoeningen. Naar schatting is iets minder dan de helft van de kinderen jonger dan 5 jaar klinisch ondervoed of te klein. Hersenvliesontsteking, hersenbeschadiging door HIV, cerebrale malaria en indirect ook beroertes en epilepsie komen veel voor.
Jaarlijks is Chuck een periode in Malawi om studenten voor hun examen bij te spijkeren op het terrein van neurologie. Dat gebeurt voor een belangrijk deel met aanschouwelijk onderwijs in ziekenhuizen, zodat tegelijkertijd patiënten worden geholpen.

Neuroloog Van de Vlasakker geeft deze avond een beeld van wat hij zoal aantreft in Malawi, vertelt over zijn werkzaamheden in de afgelopen jaren en de plannen voor de komende jaren. Bestuurslid Bennie Jolink vertelt over zijn eigen ervaringen in buurland Tanzania met directe ontwikkelingshulp.
De avond heeft een informatief karakter met een muzikale omlijsting. Iedereen die geïnteresseerd is in SONOM en het werk van Chuck van de Vlasakker in Malawi is om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur, van harte welkom in de Dorpskerk in Hummelo.
SONOM is een stichting met het ANBI-keurmerk. Informatie over de stichting is te vinden op sonom.nl.