Ik buurt mee! – lezing over Spinoza’s filosofie van de blijheid

  ,
  4 april 2019
  20:00 uur


  VELP – Donderdag 4 april is er bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp voor de tweede keer een Ik buurt mee!-lezing over de Ethica van Spinoza, de grote Hollandse filosoof uit de zeventiende eeuw. Spreker is Velpenaar Rob Heijbroek, die na zijn medische loopbaan geboeid raakte door het werk van Spinoza.

  Heijbroek vertelt over Spinoza’s leer aan de hand van de vijf hoofdstukken van de Ethica, Spinoza’s belangrijkste werk. Het werd kort na zijn dood in 1677 uitgegeven. Spinoza bouwt op meetkundige wijze bewijsvoeringen op voor axioma’s en stellingen over ‘de natuur van de dingen’. De principiële filosofische vraag naar de oorsprong van al het zijnde ligt in zijn godsbegrip: Deus sive Natura, God of Natuur. Het hoogste goed voor de mens is om God te kennen, en blij te zijn.
  De lezing begint donderdag om 20.00 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon, maar is gratis voor houders van een Gelrepas. Aanmelden is verplicht en kan via lezingen.velpno@kpnmail.nl. Het gaat hier om een Ik buurt mee!-lezing en rondom het programma is er dan ook voldoende tijd om nader kennis te maken met buurtgenoten.