Historie en actualiteit van De Havikerwaard in voorstelling De Weert

  ,
  20 februari 2020
  20:00 uur


  GEM. RHEDEN – In februari en maart komen journalist Henk Aalbers, verteller Gerrit van Middelkoop en voormalig boswachter Walter de Wit met de grote historische vertelshow De Weert langs alle dorpen van de gemeente Rheden. De Weert is een avondvullende voorstelling die bestaat uit een mix van sfeervolle filmbeelden, historische krantenberichten, merkwaardige verhalen en een kritische blik op de actualiteit. Bijna alles is gebaseerd op authentiek historisch beeldmateriaal en krantenberichten over de Havikerwaard.

  Met name de historie van de baksteenindustrie in deze regio en de geschiedenis van de geïsoleerde woongemeenschap De Weert, die bij steenfabriek Bingerden ontstond, krijgen in de voorstelling een plaats. In het slotpleidooi, Red De Remise, wordt opgeroepen om deze belangrijke geschiedenis te behoeden voor de vergetelheid, door een laatste restant van deze verdwenen industrie, de locomotievenloods, te behouden.

  Walter de Wit gaat in op vragen als: Wat was en is de staat van de natuur in dit uiterwaardengebied? Wat staat de grootgrond-bezitters voor ogen? Wat zijn de consequenties van de toekomstplannen voor de agrarische sector, de zandwinning, het toerisme, de fauna en de flora?
  Naast de voorstellingen is er een fotoinstallatie te bezoeken met zo’n zeshonderd foto’s, gemaakt door de bewoners van de voormalige woongemeenschap De Weert. Deze expositie is ingericht in de oude bibliotheek op Den Heuvel in Velp en tot eind maart te zien in de weekenden van 12.00 tot 17.00 uur.

  Speelschema van De Weert: donderdag 20 februari: De Dingenfabriek in Velp, 21 februari: Parkhuis in De Steeg, 5 maart: De Kapel in Ellecom, 6 maart: Jansen & de Feijter in Velp, 12 maart: de Petruskerk in Spankeren, 13 maart: Dorpshuis De Zwijger in Rheden, 19 maart: N.H.Kerk in Laag Soeren, 20 maart: de Dierense Toren in Dieren. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur, inloop is vanaf 19.30 uur en entree kost 10 euro. Reserveren kan via ria_bosveld@hotmail.com of tel. 026-3647815.

  www.dedingenfabriek.nl/nieuws