Herfstconcert Drumfanfare OLTO met Steelband Nederlands Politie Orkest

  ,
  26 oktober 2019
  20:00 uur


  LOENEN – Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de Drumfanfare van de muziekvereniging OLTO uit Loenen als tamboerkorps aan deze vereniging werd toegevoegd. In deze regio mag het bestaan van deze groep best een unicum genoemd worden, omdat de meeste tamboerkorpsen, drum- en malletbands en drumfanfares verdwenen zijn. Om dit lustrum extra muzikaal luister bij te zetten geeft OLTO op zaterdag 26 oktober een herfstconcert met een Caribisch tintje.

  Aanvankelijk zou het concert worden gegeven in samenwerking met de steelband van het Korps Mariniers, maar door problemen met de personele bezetting kon dit helaas niet doorgaan. Gelukkig was de steelband van het Nederlands Politie Orkest uit Driebergen bereid deze taak op zich te nemen. “Het belooft een zeer afwisselend muzikaal spektakelstuk te worden, waarbij een aantal werken ook gezamenlijk ten gehore zal worden gebracht”, kondigt OLTO aan. Dit unieke herfstconcert vindt plaats in dorpscentrum De Brink in Loenen en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

  De huidige drumfanfare OLTO heeft in haar 65-jarig bestaan veel gedaantewisselingen gekend. Begonnen als tamboerkorps werd de groep in de zestiger jaren samengevoegd met Es/Des klaroenen, waardoor Drumband O.L.T.O. ontstond. Begin jaren zeventig werden deze klaroenen echter alweer vervangen door G/D trompetten (trompetten met één ventiel) waardoor meer melodieuzere muziekstukken ten gehore konden worden gebracht.
  In deze vorm werd in die jaren ook nog een fusie aangegaan met de Eerbeekse majorettenvereniging Emajo Girls en werd de naam veranderd in Matro Showband. Deze fusie was echter niet zo’n heel lang leven beschoren en de naam werd toen weer veranderd in G/D Trompetterkorps OLTO. Met de deze bezetting werd in 1996, onderleiding van dirigent Eg Leemhuis, zelfs het Nederlands kampioenschap in de sectie C behaald.

  Toen in 1998 bleek dat er weinig tot niets meer werd gecomponeerd voor deze bezetting, werd besloten over te stappen naar de formatie van drumfanfare. Dit is eigenlijk een fanfarebezetting, uitgebreid met dwarsfluiten en een grotere slagwerksectie. In de opstartperiode overleed echter dirigent Eg Leemhuis op de nog jonge leeftijd van slechts 51 jaar. Hierna heeft Rudy Böhmer nog tijdelijk de leiding gehad over dit korps, maar ook hij moest wegens ziekte deze werkzaamheden beëindigen.
  Omdat de muzikanten met de voorbereiding van een lenteconcert in 1999 bezig waren, werd in allerijl de huidige dirigent Simon Kleinjan opgetrommeld. Dit zou in eerste instantie tijdelijk zijn, maar de samenwerking beviel van beide kanten zo goed dat Simon nu al weer ruim 20 jaar, tot ieders tevredenheid, voor dit orkest staat.

  Bij alle secties van de huidige drumfanfare kan OLTO nog wel uitbreiding gebruiken en daarom houden de muzikanten na het concert op woensdagavond 30 oktober een open repetitie voor belangstellenden van 19.30 tot 21.30 uur.

  Foto: De 65 jarige Drumfanfare OLTO in actie op het podium van De Brink