Herdenking bevrijding concentratiekamp Auschwitz

  ,
  27 januari 2020
  19:15 uur


  DOESBURG – In Doesburg wordt op 27 januari, net als op veel andere plaatsen in Nederland, de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz herdacht. Hierbij wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust.

  In Doesburg worden vanaf ongeveer 17.15 uur stormkaarsen ontstoken bij de stolpersteine in de stad. Hiermee vraagt het organiserende 4 en 5 mei Comité Doesburg aandacht voor de elf Joodse inwoners, die gedurende de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en die hun leven hebben verloren in één van de concentratiekampen.
  Ook wordt deze dag een stille tocht gehouden. Verzamelen hiervoor is om 19.15 uur bij Streekmuseum De Roode Tooren aan de Roggestraat. Vandaar lopen de deelnemers in stilte naar het Joods Monument in het Stadhuis, naar enkele Stolpersteine in de Phillippus Gastelaarstraat en de Roggestraat en naar de gedenksteen ter herinnering aan de voormalige synagoge in de Torensteeg. De tocht eindigt weer bij het Streekmuseum. Op enkele plaatsen worden bloemen gelegd en worden gedichten voorgedragen. Het 4 en 5 mei Comité Doesburg nodigt alle Doesburgers uit om zich bij deze herdenking aan te sluiten.