Home / Evenement / Friese lezing over na-oorlogse walvisjagers

Friese lezing over na-oorlogse walvisjagers

20-11-2019
14:00 - 01:00


VELP – Woensdagmiddag 20 november is Anne-Goaitske Breteler te gast bij de Friese studiekring Dr. Eeltsje Halbertsma. In Parkstaete in Velp vertelt zij over haar boek De Traanjagers, dat gaat over na-oorlogse walvisjagers.

Anne-Goaitske Breteler werkte als scholier in café De Bûnte Bok in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. De ornamenten in het café en de sterke verhalen en bijnamen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden. Breteler bezocht een aantal nog levende walvisvaarders en beschreef in haar boek de herinneringen die zij op hoge leeftijd nog hebben. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders en de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan. Ook verhaalt ze over de walvisjacht zelf aan de zuidpool, op schepen vol blubber en vet, in zeeën vol walvisbloed, maar ook de twijfel en de ambivalentie die tot op de dag vandaag als een schaduw over deze jeugdherinneringen hangen.
De lezing wordt georganiseerd door studiekring Dr. Eeltsje Halbertsma en wordt dan ook gegeven in de Friese taal. De bijeenkomst begint om 14.00 uur en wordt gehouden in zalencentrum Parkstaete in Velp. voor leden van de studiekring is de entree gratis, andere belangstellenden betalen 10 euro entree.

G.R.Hoekema, tel. 06-22200739