Filmmaker Sacha Barraud in museum Rheden in Oorlogstijd

  ,
  26 januari 2020
  15:00 uur


  VELP – Hij maakte in 1994 de film ‘In de schaduw van de brug’, over de evacuatie van Arnhem in september 1944. Filmmaker Sacha Barraud komt daar op zondag 26 januari over vertellen in pop-up museum Rheden in Oorlogstijd in Velp. Het programma begint om 15.00 uur en de entree is gratis.

  ‘In de schaduw van de brug’ gaat over zondagmorgen 24 september 1944. Het is een week na de landing van de geallieerden buiten de stad. Het bevel kwam van de Duitse bezetter: evacuatie van Arnhem. Gedurende drie dagen trokken rond de 90.000 burgers de stad uit, een ware exodus uit de Gelderse hoofdstad.
  In de film worden herinneringen aan de vlucht, opvang en uiteindelijke thuiskomst ondersteund met filmfragmenten, dagboeknotities, brieven, foto’s en een unieke registratie door een amateurfilmer van de thuiskomst van zijn gezin. “Zeker nu de meeste ooggetuigen overleden zijn, wilde ik de persoonlijke belevenissen van een aantal evacués onder de aandacht brengen”, aldus filmmaker Barraud. “Uit tientallen gesprekken met ouderen, over hun vlucht, de omstandigheden van hun ballingschap en het moment van de bevrijding, heb ik een aantal verhalen gekozen waarvan ik meen dat ze bewaard moeten blijven als erfgoed voor toekomstige generaties.”

  Pop-up museum Rheden in Oorlogstijd is gevestigd aan de Hoofdstraat 75 Velp. Het museum is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vrij entree.

  facebook.com/rhedeninoorlogstijd