Feestelijke publieksdag bij nieuwe vispassage

  ,
  28 september 2019
  13:00 uur tot 17:00 uur


  DOESBURG – Zaterdag 28 september wordt tussen 13.00 en 17.00 uur een feestelijk programma gepresenteerd rondom de nieuwe vispassage bij de sluis in Doesburg. Deze publieksdag vindt plaats op het stuwcomplex aan de Barend Ubbinkweg 4 te Doesburg.

  De vispassage is aangelegd bij de sluis in Doesburg. Met de komst van deze vispassage verdwijnt het laatste obstakel, waardoor vissen onbelemmerd van de IJssel naar de Oude IJssel tot in Duitsland kunnen zwemmen. De vispassage is openbaar toegankelijk en ook voor kinderen en schoolklassen is een bezoekje zeer de moeite waard. Ecoloog Matthijs de Vos gaat op alle lagere scholen van Doesburg gastlessen geven over de werking van deze specifieke vispassage en de dieren onder water.

  Zaterdag kan iedereen de vispassage bekijken. Vanaf 13.00 uur wordt elk half uur een rondleiding gegeven. Hierbij wordt ook de bezoekersruimte aangedaan, vanwaar achter glazen schermen te zien is hoe de vissen omhoog trekken. Daarnaast is er een informatiemarkt over de natuur onder water en kunnen bezoekers met een virtual reality-bril de vispassage bekijken. Voor de jongste bezoekers is er een speciaal programma met veel activiteiten zoals waterloopballen, vissen schilderen, kinderschmink, een animatiefilm over de werking van de vispassage in Doesburg en een poffertjes- en ijscokraam.

  In het gebouw van Watersportvereniging De Oude IJssel is een expositie te zien van lokale en regionale kunstenaars, die de natuur onder water als onderwerp hebben genomen. Magda Buijs uit Doesburg schilderde een serie aquarellen waarin ze verschillende facetten van de bouw van de vispassage belicht.
  In de bezoekersruimte van de vispassage zijn wandmozaïeken te zien, gemaakt door kunstenaar Paul Wieggers in samenwerking met Edwin Harbers van tegelzettersbedrijf Artiles uit Lichtenvoorde. Zij laten zien hoe de mozaïeken tot stand zijn gekomen.