Eerste landelijke akkoordciterdag in Eerbeek

  ,
  28 september 2019
  10:30 uur


  EERBEEK – Op zaterdag 28 september wordt in het Tjark Rikscentrum in Eerbeek de eerste landelijke akkoordciterdag gehouden. De akkoordciter verscheen voor het eerst omstreeks 1890 in Duitsland op de markt. Het was het antwoord op de behoefte van een grote groep mensen aan een betaalbaar, eenvoudig te bespelen muziekinstrument.

  De akkoordciter werd een doorslaggevend succes. Het instrument werd begin twintigste eeuw massaal geproduceerd in Duitsland en Amerika. Ook in ons land kreeg de akkoordciter een ongekende populariteit en was ze te vinden bij een groot aantal gezinnen. In de avond schaarden de gezinsleden zich om de citerspeler en werd er naar hartenlust gespeeld en gezongen. De komst van radio en televisie maakte goeddeels een einde aan dit gebruik.

  Toch zijn er in ons land wel hier en daar mensen te vinden die ook in deze tijd de liefelijke, heldere klank van een akkoordciter nog weten te waarderen en haar met veel plezier bespelen. Twee van deze akkoordciter-enthousiasten wonen in Eerbeek. Het zijn Lidy Overmars en Riet Gruben. Zij komen minimaal een keer per week bij elkaar om akkoordciter te spelen. Onder de naam van De Cithara’s treden zij regelmatig op in verzorgingshuizen, voor verenigingen, in open tuinen en op nog veel meer plaatsen.
  Omdat Lidy het sterke vermoeden had dat er in ons land nog meer mensen de akkoordciter bespelen, besloot zij samen met Riet die mensen op te sporen om te komen tot een gezamenlijke akkoordciterdag. Die opzet is gelukt en er hebben zich spelers ingeschreven vanuit Groningen tot Limburg.
  Bij deze akkoordciterdag staan de ontmoeting en gezelligheid voorop. Maar natuurlijk wordt er ook gemusiceerd, kunnen er de zogenoemde onderlegbladen worden gekocht of gekopieerd en is er ruimte gereserveerd voor wetenswaardigheden en anekdotes over de akkoordciter. De dag vindt plaats van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. De kosten van deelname zijn 2,50 euro.