Duurzaamheidsdag in Loenen

  ,
  5 oktober 2019
  14:00 uur tot 23:59 uur


  LOENEN – Zaterdag 5 oktober houdt de stichting Duurzame Projecten Loenen (DPL) in het kader van de Europese duurzaamheidsweek een Duurzaamheidsdag. Rondom en in het dorpscentrum De Brink in Loenen vinden allerlei activiteiten plaats om de inwoners te informeren over duurzaamheid.

  In de afgelopen jaren heeft Loenen stevige stappen gezet om binnen 20 jaar te kunnen voorzien in de eigen energiebehoefte. In 2013 wist Loenen de wedstrijd Energieke Dorpen te winnen en kreeg hiermee een Europese subsidie van 200.000 euro. Dit geld is in een fonds gestopt om de inwoners van Loenen financieel te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning.
  Met behulp van dit fonds is op dit moment voor 1,25 miljoen euro geïnvesteerd in zonnepanelen en het isoleren van woningen. Op dit moment zit er nog 100.000 euro in kas waarmee nog een keer een investering van 1,25 miljoen euro kan worden gefaciliteerd. Loenen heeft regionaal het meeste aantal zonnepanelen per inwoner, laat de stichting Duurzame Projecten Loenen weten.
  Om deze zonne-energie zo slim mogelijk te gebruiken, heeft Loenen samen met de gemeente Apeldoorn een nieuwe subsidieaanvraag gedaan voor de ontwikkeling van een virtuele energiecentrale. Hiermee kan de vraag en het aanbod van zonneenergie in Loenen zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Deze aanvraag is beloond door Interreg North-West Europa, de Europese organisatie die gaat over het stimuleren van duurzame en innovatieve projecten.

  Op duurzaamheidsdag worden inwoners van Loenen geïnformeerd over deze ontwikkelingen, maar daarnaast is het vooral ook een gezellige dag met een interessant programma, dat begint om 14.00 uur. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen er ritten worden gemaakt in elektrische auto’s. Van 15.00 tot 17.30 uur is er in de Brink een informatiemarkt. Wethouder Mark Sandmann van de gemeente Apeldoorn onthult om 17.00 uur een informatiescherm. Om 19.00 uur wordt het avondprogramma geopend, waarin Hilda Feenstra een lezing verzorgt met de titel ‘Duurzaam zijn moet je durven’. Daarna worden twee inwoners van Loenen geïnterviewd: Henk Heijenk, die een zogenoemd ‘passief huis’ bewoont, en Jeroen Scholten, die een gasloze woning heeft. Na een korte pauze komt Energie Coöperatie Loenen aan het woord. De avond wordt afgesloten met live-muziek van de band Kubus bij Spritshz.