Dag over de Toekomst van de Landbouw

  ,
  14 september 2019
  11:00 uur


  BRUMMEN – Op zaterdag 14 september wordt een Dag over de Toekomst van de Landbouw gehouden, op de biologisch-dynamische boerderij De Meander in Brummen. Tijdens dit event is er een proeverij, waar producenten wijn, kaas, pesto, fruitbeleg en nog vele andere producten laten proeven. Ook is er een infomarkt met slim gereedschap, boeken en informatie over biodiversiteit. Daarnaast worden er verschillende lezingen gehouden en zijn er rondleidingen over De Meander.

  Stichting Het Anker organiseert deze Dag over de Toekomst van de Landbouw, die van 11.00 tot 17.00 uur zal duren. Dit doen zij samen met inbreng van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel, steun van de gemeente Brummen, en vele anderen sympathisanten en vrijwilligers.

  De lezingen zijn om 11.00, 13.00 en 15.00 uur en gaan over wat er anders moet in de landbouw, hoe het anders kan en wat er gebeurt in Brummen. Vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal Inge Lardinois aanwezig zijn. Zij is MT-lid bij de directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit en zal bij de opening spreken over de landbouwvisie van minister Schouten; ‘landbouw, natuur en voedsel: waardevol & verbonden’.

  De eerste spreker is Meino Smit. Hij heeft jarenlang het gebruik van energie in de landbouw bestudeerd. Hij vergelijkt 1950-2015-2040. In 1950 was het energiegebruik in de landbouw in Nederland efficiënter dan nu. Zijn conclusie is dat er steeds meer energie nodig is voor steeds minder meeropbrengst. Dit moet anders, en dat kan ook.

  De tweede spreker is Jan Dirk van der Voort, van de Remeker Kaas. Hij vertelt hoe hij als gangbare veehouder stopte met onthoornen van koeien, antibiotica, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en nu een renderend biologisch bedrijf heeft dat de beste kaas van Nederland maakt.

  Over het derde thema, die gaat over de duurzame initiatieven in de landbouw in Brummen, spreken Ronnie Horstman en Piet Moerkens van Stichting Het Anker en Marijn Struik. Stichting Het Anker is eigenaar van grond en verpacht deze aan biologische of biologisch-dynamische boeren. Zo krijgt de biodiversiteit in de toekomst meer kans. Hun verhaal gaat over het inrichten van Het Levende Landgoed. Marijn Struik is voedselcoördinator in de gemeente Brummen en begeleidt projecten van boer tot bord. Dat levert meer op voor de boer en brengt de consument goedkoper en verser voedsel. Zijn verhaal gaat vooral over de relatie landbouw en zorg, door de jaren heen.

  Parkeren kan aan de Mercuriusweg en fietsen kunnen gestald worden op de Hogenenk. Meer informatie over het programma en de deelnemers van de proeverij en infomarkt is te vinden op www.demeanderbrummen.nl.