Culturele Zondag Doesburg gaat door

  ,
  6 september 2020
  12:00 uur


  DOESBURG – Vorige maand ging de culturele zondag in Doesburg weer voorzichtig van start. Op zondag 6 september kunnen bezoekers opnieuw in en om de historisch binnenstad een inspirerende route volgen langs ateliers en werkplaatsen. Meer dan de helft van de deelnemers opent de deuren, uiteraard met inachtneming van de preventieve maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Dat kan betekenen dat bezoekers buiten moeten wachten als er teveel mensen binnen zijn. Acanthus, het podium voor klassieke muziek, kan nog niet bezocht worden. Van een aantal adressen volgt hier nadere informatie.

  Atelier De Benedentuin van Rob Verhoef is ook weer open. Nieuw zijn vele schilderijen van Doesburg, prachtige kleine paneeltjes op een zwarte achtergrond. De afbeeldingen variëren van de Martinikerk tot de GTW-loods en de daarbij staande kraan. De paneeltjes zijn alle geschilderd in olieverf. In de boventuin hangen door Rob geschilderde stadsplattegronden.

  Atelier Phoenix

  Ondanks de opgebroken Bergstraat is Keramiek Atelier Phoenix goed te bereiken. In de voortuin staat een keur aan grote en kleine tuinornamenten. Binnen is veel kleurige en vrolijke keramiek te zien. Bij goed weer is ook de fraaie achtertuin open.

  Galerie Grietje

  In Galerie Grietje zijn van Helmi de Vaan twee beelden te zien, die gemaakt zijn in het kader van 75 jaar Vrijheid. Geïnspireerd door een van die werken heeft Rob Hammink (stadsdichter gemeente Doesburg) een gedicht gemaakt.
  Nieuw in de galerie zijn schilderijen van Maureen Rombach (Breda) en René van Dantzig (Amstelveen). Maureen Rombach haalt haar inspiratie uit de natuur (het Mastbos) in haar omgeving. René van Dantzig schildert structuren uit de natuur, zoals half gesmolten sneeuw en gebarsten ijsvlakten. Daarnaast is er de vaste expositie met etsen en beelden van Helmi de Vaan en glasobjecten van Ellen Schut (Zeddam). Gezien de beperkte ruimte kunnen maar twee of drie personen tegelijk naar binnen.

  Drukkerij De Arend

  Aan de rand van het centrum is de Historische Drukkerij De Arend gevestigd. Daar zal deze dag voornamelijk gedrukt worden op een spectaculaire proefpers uit 1900, gebruikt door Het Dagblad van het Oosten. Het zetsel van een gedicht over de zomer ligt op de pers. Zo’n 150 jaar oude houten letters vormen de basis voor deze druksels in twee kleuren. Het papier komt uit Venetië. Eigenaar Arie Niks vertelt ter plekke wat daar bijzonder aan is.

  Museum Lalique

  Galerie Op het Trepken is weliswaar niet geopend maar bij mooi en vooral droog weer exposeert Margot Ellen eigen beelden in de tuin. Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Koninklijk Licht een tentoonstelling van koninklijke geschenken en lichtontwerpen van Lalique..
  Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 6 september gesloten zijn. Voor meer informatie zie www.culturelezondagdoesburg.nl

  Foto: Drukkerij De Arend