Buiten sporten in calisthenicspark Spankeren

  ,
  18 mei 2019
  12:00 uur tot 23:59 uur


  SPANKEREN – Sporten in de buitenlucht is vanaf zaterdag 18 mei mogelijk in het nieuwe calisthenicspark in Spankeren. Het parkje aan de Kanaalzone aan de Van Rensselaerweg, dat zaterdag officieel wordt geopend, bevat verschillende sporttoestellen.

  Het calisthenicspark bestaat uit toestellen waarmee je kracht, coördinatie en lenigheid traint. Dit doe je met je eigen lichaamsgewicht en zogenoemde ‘bars’ (stangen). Je kunt eenvoudig beginnen met bijvoorbeeld opdrukken, maar ook indrukwekkende, turnachtige hang- en zwaaibewegingen maken.
  Het idee voor een calisthenicspark komt van Rico Mesa uit Dieren. Hij behoort tot de wereldtop in deze sport. “In Calisthenics kun je je creativiteit kwijt. Je hebt geen halters of gewichten nodig, alles gebeurt met je eigen lichaamsgewicht. Iedereen kan het doen, dat vind ik mooi aan de sport.”
  Wethouder Marc Budel vult aan: “Calisthenics groeit hard in Nederland. Het is al populair in bijvoorbeeld Spanje en Portugal, waar groepen mensen samen sporten langs het strand of in parken. Het is prachtig dat mensen nu ook hier gratis én in de buitenlucht kunnen sporten, wanneer zij maar willen.”

  Opening

  Het calisthenicspark wordt zaterdag 18 mei om 12.00 uur geopend door wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden. Om 12.15 uur volgt een demonstratie door initiatiefnemer Rico Mesa, voormalig wereldkampioen Melanie Driessen en calisthenicskampioen uit België Dieter Vandereyd. Tussen 12.30 en 13.30 uur kan iedereen gratis clinics volgen. Aansluitend zijn er nog nog spectaculaire battles te zien met atleten uit de calisthenicstop.
  Na de opening zijn er wekelijks lessen, try-outs en events in het calisthenicspark om iedereen kennis te laten maken met de sport. Deze worden aangekondigd via de facebookpagina Calisthenics Sportpark Dieren.

  Kanaalzone

  De komende jaren werkt de gemeente met inwoners en ondernemers verder aan de invulling van de Kanaalzone. Samen met alle partijen in het gebied wordt een plan ontwikkeld om de uitstraling van het bedrijventerrein te verbeteren en de recreatieve mogelijkheden langs het Apeldoorns Kanaal meer te benutten. “De Kanaalzone biedt volop mogelijkheden voor recreatie, ontspanning en ontmoeting. Het calisthenicspark is daar een prachtig begin van” zegt Ben Denekamp, voorzitter van de stichting Beleef het Kanaal. Samen met de gemeente Rheden is hij betrokken bij de realisatie.
  Het park is gerealiseerd met hulp van een subsidie voor een ‘sportieve buitenruimte’ van de provincie Gelderland. Dit is een sportieve voorziening in de bebouwde omgeving die mensen stimuleert tot sporten en bewegen en die bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de woonomgeving. Gemeente Rheden ziet de pas vastgestelde sportnota als speerpunt.