Ceremonie Molukse Herdenkingsdag

  Algemene begraafplaats, Doesburg
  24 september 2022
  14:00 uur


  DOESBURG – Op zaterdag 24 september houdt de Molukse gemeenschap in Doesburg een herdenkingstocht. Het is dit jaar 60 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Doesburg kwamen wonen. De gemeenschap besteedt hier gepaste aandacht aan.

  Tijdens de herdenkingsdag maken mensen uit de Molukse gemeenschap in Doesburg een herdenkingstocht vanaf de Molukse wijk naar de algemene begraafplaats. Zij zullen foto’s van hun overledenen met zich meedragen als eerbetoon aan de ouders en grootouders die vanaf 1951 uit Indonesië naar Nederland kwamen. De herdenkingstocht start om 13.30 bij de Beth-El kerk.
  Aanvankelijk zou het verblijf in Nederland slechts tijdelijk zijn. In houten barakken van de voormalige joodse concentratiekampen bleven de Molukkers jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden wachten op terugkeer naar het eigen land. Toen jaren later bleek dat dit niet meer kon, moesten zij vanaf de jaren 60 verhuizen naar speciaal voor hen bestemde woonwijken. Zo ook naar Doesburg, waar een woonwijk kwam voor ex-KNIL militairen en hun gezinnen.

  Inmiddels is het 60 jaar later. De Molukse wijk in Doesburg bestaat nog steeds en wordt op één huis na uitsluitend bewoond door Molukse families. Om stil te staan bij deze geschiedenis hebben enkele van de wijkbewoners zich verenigd. Het afgelopen jaar hebben zij meerdere openbare activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor de herdenkingsdag op zaterdag 24 september.
  De herdenkingsdag begint met een processie en deze is uiteraard openbaar. De processie start bij de Molukse kerk aan de Forsythiastraat. Daarna leidt de route via de monseigneur Bekkerslaan en Kraakselaan naar de Algemene Begraafplaats. Aldaar vindt om 14.00 uur een kleine ceremonie plaats. Een Molukse dominee en burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg zullen het woord nemen.
  Na de ceremonie vervolgt de gemeenschap om 15.00 uur haar weg naar De Onderbouw voor een besloten herdenkingsmiddag en feestavond voor genodigden.