Lezing: Katholiek in de Republiek

  Middachten, De Steeg
  14 augustus 2022
  13:30 uur


  DE STEEG – Op vier zondagen in augustus verzorgt Middachten een serie interessante lezingen over de geschiedenis en bewoners van het kasteel in de 17e eeuw. Zondag 14 augustus staat de tweede in de reeks op het programma, getiteld Katholiek in de Republiek.

  Juriste en historica Caroline Lenarduzzi vertelt deze middag over Ursula Philippota van Raesfelt. Zij werd door haar moeder katholiek opgevoed, maar bij haar huwelijk met de gereformeerde Godard van Reede-Ginkel moest zij beloven dat ze hun kinderen protestant zou opvoeden. Haar hele leven bleef Philippota echter haar katholieke geloof trouw. Deze lezing belicht hoe Noord-Nederlandse katholieken, zoals Philippota, op inventieve wijze hun geloof en cultuur levend hielden, zowel in de privésfeer als in het publieke domein.

  Godard van Reede staat centraal in de lezing op 21 augustus. Spreker is dan Renger de Bruin, senior-onderzoeker bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Utrecht. In de laatste lezing vertelt kunsthistorica Hélène Bremer over Ursula Philippota van Raesfelt.
  De lezingen worden gehouden in de squashhal op Middachten en beginnen steeds om 13.30 uur. Aansluitend is er de mogelijkheid om het kasteel en de tuinen te bezoeken.De entree bedraagt 17,50 euro, inclusief entree tot het kasteel en de tuinen. Kaarten zijn te bestellen via www.middachten.nl.