Loense Moandag

  Centrum, Loenen
  1 augustus 2022
  07:00 uur


  LOENEN – Het bestuur en de vele vrijwilligers zijn er in de afgelopen maanden erg druk mee geweest: de dertigste editie van de Loense Moandag, voorheen de Loenense Pony’s en Paardenjaarmarkt. Dit grootste eendaagse evenement in de regio vindt traditioneel plaats op de eerste maandag van augustus, dus dit jaar op 1 augustus. Nu weer in het hart van Loenen, met het Dorpscentrum De Brink als middelpunt. Het gehele centrum wordt ingenomen door allerlei activiteiten.

  Evenals voorgaande jaren bevat het evenement veel onderdelen. De ponymarkt op de Kostersweide bij De Brink begint al vroeg om 7.00 uur en gaat door tot 12.00 uur. Al veel eerder komen de ponyfokkers met hun dieren naar deze plek. Op de aloude wijze van handjeklap worden de dieren verkocht.
  De jaarmarkt is vanaf 9.00 uur in de straten Hoofdweg, De Kempe en Reuweg en wordt gevuld met vele standwerkers die een keur van artikelen te koop aanbieden. Er is ook weer een kofferbakmarkt, die wordt gehouden op het terrein van basisschool De Tweede Stee. Velen uit Loenen en omgeving komen met een volle kofferbak hier hun spullen uitstallen en om te proberen ze te verkopen. Deze markt duurt van 9.00 tot 16.00 uur.

  Platform

  Op de Loense Moandag is ook een Toeristisch Platform ingericht. Er zijn twee terrassen waar men na een lang schuifelen kan uitrusten en genieten van live-muziek. Het Matrozenkoor Apeldoorn is weer te vinden op de bekende plek bij de Hackfortweg. De zangers brengen weer een leuk programma van zeemansliedjes. Ook een demonstratie Dazzling Disc Dogs is vanaf 13.00 uur te zien. Voor de jeugd zijn er veel kinderattracties, zoals zoals de draaimolen, vliegtuigmolen, bungeejump en ponyritjes.

  Verbeterpunten

  Ondanks de twee verloren jaren heeft het bestuur beslist niet stil gezeten. Scheidend voorzitter Ap Gorsseling hierover: “We hebben natuurlijk ieder jaar weer de voorbereidingen moeten treffen en bepaalde verbeterpunten moeten doorvoeren. Zo zal dit jaar het toeristisch platform aan het begin van de jaarmarkt op de Hoofdweg plaats vinden en wordt de grote parkeerplaats bij Dorpscentrum De Brink ingericht als fietsenstalling. Dat door de enorme hoeveelheid fietsen die tegen tuinafscheidingen werden geplaatst, dit was al jaren een doorn in het oog van de omwonenden. Het bestuur hoopt hiermee de klachten enigszins te kunnen wegnemen.”
  Als het weer ook meewerkt, belooft het wederom een grote en gezellige drukte te worden in het centrum van Loenen en een mooie dertigste editie van De Loense Moandag.

  Foto: Martien Kobussen