Orgelconcert

  Dorpskerk, Beekbergen
  25 juli 2022
  20:00 uur


  BEEKBERGEN – Maandagavond 25 juli wordt het vierde orgelconcert in de dorpskerk van Beekbergen gehouden. Jorrit Woudt zal het 17 stemmen tellende Koninklijke Schilling orgel, ook wel het Oranjeorgel, bespelen.

  Het orgel van de Hervormde kerk te Beekbergen is het oudste monument in de gemeente Apeldoorn, oorspronkelijk gebouwd in 1779/80 door Johann Gustav Schilling voor de Hervormde Kerk te Apeldoorn. Stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen, Heer en Vrouwe van de heerlijkheid Apeldoorn, waren de schenkers van het instrument. In de versieringen aan de zijkanten van de kast bevinden zich tussen de bladeren ook nog ‘appeltjes van oranje’. Omstreeks 1835 werden definitieve plannen gesmeed voor een nieuw groter kerkgebouw aan de Loolaan. Omdat het Schillingorgel te klein werd geacht, bepaalde Koning Willem l op 1 augustus 1839, dat het instrument aan de kerk in Beekbergen werd geschonken.
  In 2003-2005 is het orgel vakkundig gerestaureerd onder toezicht van Rijksdienst voor Monumentenzorg. Dit jaar worden er 45 jaar orgelconcerten gehouden in de Hervormde kerk van Beekbergen. In1975 heeft Willem Hendrik Zwart zijn eerste orgelconcert gegeven.
  Wegens succes zijn er daarna op de maandagavond in juli en augustus ieder jaar orgelconcerten gegeven. Het concert begint en eindigt met samenzang. Entree is 10 euro per persoon, kinderen betalen 2,50 euro. De concerten beginnen om 20.00, de Kerk gaat open om 19.30.