Culturele Zondag

  Diverse locaties, Doesburg
  3 juli 2022
  12:00 uur


  DOESBURG – Maar liefst vier nieuwe adressen maken vanaf zondag 3 juli deel uit van de culturele route in de historische binnenstad van Doesburg. Op deze dag openen musea, galerieën en ateliers van 12.00 uur tot 17.00 uur hun deuren voor het publiek.

  Nieuw op de route is Kunstkamer Lindewal van Simone Vegt en Diederik Vermeulen. Hier zullen wisselende exposities te zien zijn. De komende maanden hangt er werk van de Zutphense kunstenaar Lily Oosterwijk. Haar bomenlandschappen vormen het hart van de tentoonstelling in de Kunstkamer. Natuurimpressies vertaalt ze in haar atelier in schilderijen.
  Galerie Art Deco aan de Meipoortstraat doet ook voor het eerst mee. Willem Hengst en Ger Stallenberg, de drijvende krachten achter de nieuwe galerie, zijn specialisten op het gebied van art nouveau en art deco. De collectie bestaat uit meubels, verlichting, glas en keramiek, beelden en grafiek uit de periode 1900 tot 1940. Daarnaast zijn er schilderijen van Ger Stallenberg te zien.

  Naast het Lalique Museum en de De Roode Toren is de Culturele Zondag vanaf zondag 3 juli twee nieuwe musea rijker. In het Gildehofje bevindt zich het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en prachtige schaalmodellen van oude treinen en bussen krijgt de bezoeker een goed beeld van het openbaar vervoer in het verleden. Daarnaast wordt een grote collectie oud speelgoed getoond.
  Het vierde nieuwe culturele adres is het Zilvermuseum, ondergebracht in een transparante ruimte in de Martinikerk. Het heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil.

  Galerie De Veerpoort staat al jarenlang bekend om haar bijzondere kunst, afkomstig uit verre landen. De twee appartementen boven de galerie zijn na een ingrijpende verbouwing nu ook ingericht met kunst. Zondag is het open dag met een nieuwe collectie in de appartementen.
  ‘Kracht in Beeld en Herhaling’ is de titel van de expositie in Galerie Grietje, bestaande uit werk van Wilhelmina Zoutewelle en Helmi de Vaan. Beide kunstenaars tonen in deze expositie dat herhaling het beeld kan versterken. Op een subtiele ingetogen wijze werkt Wilhelmina dat uit in papier. Helmi gebruikt andere materialen, zoals gips, steen en keramiek.

  In het Kunstlab verzorgen diverse kunstenaars workshops, waarin ze laten zien hoe ze met verschillende materialen een kunstwerk maken. Hillie Mellema demonstreert een aantal schilder- en tekentechnieken en Herma Kraan gaat kalligraferen door middel van houtbranden. Papiermaker Ewald Weyers maakt handgeschept papier van lompen.
  Wie het atelier de Benedentuin bezoekt, krijgt een zicht met uitleg op een restant van de oude vesting Doesburg. Er zijn diverse schilderijen met stedelijke onderwerpen tentoongesteld.

  Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg. die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke deelnemers op 3 juli gesloten zijn.

  www.culturelezondagdoesburg.nl