Lezing

  Ons Raadhuis, Velp
  17 juni 2022
  11:15 uur


  Lezing bij Ons Raadhuis over gedragsactivatie

  VELP – Bij Ons Raadhuis in Velp wordt op 17 juni om 11.15 uur een lezing gehouden, getiteld ‘Gedragsactivatie voor somberheid? Doen!’ Het is de derde bijeenkomst in een cyclus van vier door de Radboud Universiteit. De lezing wordt verzorgd door Noortje Janssen.

  Veel ouderen hebben wel eens last van somberheidsklachten. Mensen met aanhoudende somberheidsklachten zijn vaak geneigd activiteiten die ze voorheen graag deden uit te stellen of helemaal niet meer te doen. Vanwege de somberheid zijn ze er te lusteloos voor en beleven er veel minder plezier aan. Op korte termijn voelt het als een verlichting om dingen niet meer te doen. Echter, op lange termijn helpt het niet om somberheidsklachten te verminderen. Integendeel, de klachten blijven en kunnen zelfs erger worden.
  Gedragsactivatie is een behandeling die erop gericht is om dit passieve patroon te doorbreken. Juist door afspraken te maken om geleidelijk weer activiteiten op te pakken die voorheen als prettig werden ervaren, wordt de kans om hier opnieuw weer plezier aan te beleven vergroot. Ouderen met een depressie kunnen hiervoor bij de huisarts terecht, die hen doorverwijst naar een therapeut.
  In de afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van gedragsactivatie bij ouderen met depressieve klachten. Dit is belangrijk omdat er over depressie bij ouderen minder bekend is dan over depressie bij jongere volwassenen. In deze lezing wordt verteld wat gedragsactivatie is, en of het inderdaad effectief blijkt te zijn bij ouderen. Daarnaast worden enkele behandelstappen van gedragsactivatie beschreven, om inzicht te geven in hóe de behandeling werkt.
  De kosten van deze lezing bedragen 3,60 euro voor leden van Ons Raadhuis, niet-leden betalen 5 euro.