Voorstelling Jantje van Velp

  Sprengenhus, Laag-Soeren
  1 juli 2022
  20:00 uur


  GEM. RHEDEN – ‘Ik Jan Lamberts en de straatnamenkwestie’ is de titel van een voorstelling waarin lokale Rhedense volkshelden centraal staan. Vrije geesten die nogal eens de overheid hebben getart worden onder de loep genomen om eventueel in aanmerking te komen voor een straatnaam in de nieuw te bouwen wijk in Velp-Zuid. De voorstelling is de komende weken te zien in alle dorpen van de gemeente Rheden.

  Centraal in dit theaterstuk staat het turbulente leven van Jan Lamberts (1916-2001), alom bekend als Jantje van Velp. Jan was onder andere een handelaar in lompen en metalen. Hij werd op handen gedragen door een deel van de bevolking, met name in Velp-Zuid. Maar hij was ook heel lang een plaag voor velen, waaronder de overheid. Zijn aanvaringen en wilde plannen haalden regelmatig de grote landelijke dagbladen.
  En zo zijn er meer Rhedenaren die in aanmerking zouden kunnen komen voor een straatnaam. Op de kandidatenlijst staan, naast Jan Lamberts, onder andere Jochem Sevenster, Joop Dijkstra, Bob Bouhuijs, Wim Pieper en Bernard Emperpol. Hun namen passeren de revue in een theaterstuk dat veel weg heeft van een gemeentelijke inspraakronde, maar dan met een hoog gehalte aan mee te zingen levensliederen, het genre waar Jantje van Velp een liefhebber van was.
  De rol van Jan Lamberts wordt gespeeld door Ale Hartgers. Wietze Landman is de Volkszanger, Gerrit van Middelkoop is de Wethouder en Hennie de Kievit zorgt voor muziek op het accordeon. De voorstelling is onder andere gebaseerd op het boek ‘De Wereld van Jantje van Velp’ van Renie Hesseling, dat op vrijdag 10 juni wordt gepresenteerd in boekhandel Jansen & de Feijter.

  De voorstelling is zaterdag 11 juni om 20.00 uur te zien in Buurthuis de Poort in Velp en op zondag 12 juni om 15.30 uur in het Parkhuis in De Steeg. Zaterdag 18 juni is de voorstelling om 20.00 uur in het Dorpshuis in Rheden en op zondag 19 juni om 15.30 uur in de bibliotheek in Dieren. Het Dorpshuis in Ellecom wordt vrijdag 24 juni om 20.00 uur bezocht. Op zondag 26 juni om 15.30 uur is het Dorpshuis in Spankeren aan de beurt en tot slot op vrijdag 1 juli om 20.00 uur is Jantje van Velp te zien in ’t Sprengenhus in Laag-Soeren. De entree kost 10 euro. Reserveren kan via ria_bosveld@hotmail.com of tel. 026-3647815.

  Foto: Wim de Knegt

  www.dedingenfabriek.nl