Herdenking

  Monument Vijverlaan, Velp
  4 mei 2022
  19:30 uur


  VELP – Dit jaar houdt het 4 Mei Comité Velp weer een traditionele Dodenherdenking op woensdag 4 mei bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. Aangezien de kerk in de Parkstraat gesloten is, wordt het programma bij het monument uitgebreid met een toespraak. De Vrijheidsvlam brandt, de klok luidt, er klinkt muziek en iedereen kan meelopen in de Stille Tocht.

  Bij het Herdenkingsmonument speelt Harmonie Unisono Velp vanaf 19.30 uur. Zodra de deelnemers aan de Stille Tocht zijn gearriveerd, leest een leerling van de Velpse basisschool Kameleon een zelfgemaakt gedicht voor, is er een toespraak en na de twee minuten stilte is de traditionele kranslegging en het defilé waarbij iedereen zelf meegenomen of uitgedeelde bloemen kan leggen bij het monument.
  Spreker op deze avond is de heer Dion van den Berg, die als beleidsadviseur werkzaam is bij vredesorganisatie PAX. Oudere Velpenaren zullen ook zijn grootouders kennen. Zij boden tijdens de Tweede Wereldoorlog 14 Joodse onderduikers een schuilplaats in hun woning op Jeruzalem 31 in Velp.
  Voorafgaand aan de herdenking kan iedereen deelnemen aan de Stille Tocht. Deze vertrekt om 19.30 uur vanaf het bronzen beeldje voor de moedige mensen in WO2, in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord aan de Hoofdstraat, hoek Hogeweg. Het comité hoopt dat als vanouds veel volwassenen, maar ook kinderen aanwezig zijn.