Lezing: Maria Magdalena

  D.A. van Vuurenstraat 10, Brummen
  24 april 2022
  10:00 uur


  VELP – Daniëlle van Dijk verzorgt op zondag 24 april een lezing bij de Vrijzinnigen IJsselstreek in Brummen, getiteld ‘Maria Magdalena, rolmodel voor de moderne vrouw?’. De lezing wordt gegeven aan de D.A. van Vuurenstraat 10 en begint om 10.00 uur.

  Het eerherstel van Maria Magdalena is belangrijk voor het beeld van de vrouw in algemene zin. Deze vrouw was immers de evenknie van Jezus. In de Nag Hammadi Geschriften wordt zij zelfs de Sophia genoemd, de kosmische en aardse wijsheid. Paus Franciscus heeft in juni 2016 verklaard dat Maria Magdalena een belangrijke apostel was, net als Petrus en Paulus. Zij was de apostel der apostelen. Zij predikte vanaf het jaar44 in Zuid-Frankrijk en verspreidde de meest authentieke woorden van Jezus, het evangelie van liefde, onder de mensen. Zij legde een fundament voor het eerste christendom in Europa. Veel minder bekend is dat zij de wettige vrouw van Jezus was en dat zij vrijwel direct na zijn kruisiging naar Zuid-Engeland vluchtte. Daar heersten de Romeinen toen nog niet.
  Daniëlle van Dijk vertelt over deze vrouw, aan de hand van enkele prachtige schilderijen van kunstenaars als Rafaël en Michelangelo en het werk van de Vlaamse Primitieven. Van Dijk bestudeert al 40 jaar onderwerpen uit de geesteswetenschappen en schreef meerdere boeken over Maria Magdalena. De lezing bij de Vrijzinnigen in Brummen begint om 10.00 uur. Gasten betalen 10 euro entree.