Filmhuis: Herr Bachmann und seine Klasse

  Het Arsenaal, Doesburg
  15 april 2022
  20:00 uur


  DOESBURG – Komende week staan er weer twee films op het programma bij Filmhuis Doesburg in het Arsenaal. De films worden vertoond om 20.00 uur in het Arsenaal in Doesburg. Reserveren kan via filmhuis-doesburg.nl

  Woensdag 13 april wordt de Franse film En attendant Bojangles vertoond. De film gaat over Georges en Camille, een dromerig Frans stel dat op de vlucht slaat voor de werkelijkheid. Ze toeren ze langs de Rivièra terwijl de blauwe enveloppen zich metershoog ophopen naast de brievenbus in hun kolossale, prachtige appartement in Parijs.
  Camille is duidelijk op de vlucht voor een heftig trauma uit haar jeugd. Georges volgt haar uit liefde in alle dromen en wilde plannen. Als Camille op een dag te ver gaat, lukt het niet langer om de realiteit buiten de deur te houden.

  Vrijdag 15 en woensdag 20 april is de Duitse onderwijsfilm Herr Bachmann und seine Klasse te zien. Leraar Dieter Bachmann speelt de hoofdrol. Hij geeft zijn leerlingen de sleutel tot het gevoel van thuis zijn. Deze leerlingen tussen twaalf en veertien jaar oud beheersen de Duitse taal nog niet helemaal en juist deze burgers ‘in wording’ wil Bachmann inspireren. Met zijn respectvolle, prikkelende houding, humor en scherpe oog voor de individuele karakters weet de Duitse docent al zijn leerlingen te bereiken.
  En dat terwijl hij zeker niet de makkelijkste klas heeft, als docent Duits, biologie en muziek op de Georg-Büchner-Gesamtschule in Stadtallendorf. Het ongeveer 21 duizend inwoners tellende industriestadje in de Duitse deelstaat Hessen kent een roerige geschiedenis – de nazi’s stelden er talloze Oost-Europese dwangarbeiders te werk in enorme wapenfabrieken – die direct en indirect doorwerkt in de klas van meneer Bachmann. Veel kinderen spreken eerder Turks, Bulgaars of Russisch dan Duits.