Markus Passion

  Dorpskerk, Beekbergen
  14 april 2022
  19:30 uur


  BEEKBERGEN – Het Gelders Bach Collegium voert donderdag 14 april om 19.30 uur de hoogtepunten van de Markus Passion van Reinhard Keiser uit in de Dorpskerk in Beekbergen. De uitvoering van deze passie is opgenomen in een speciale vesper in de stille tijd voor Pasen.

  Reinhard Keiser (1674-1739) componeerde talloze opera’s, maar slechts zes passies. Van deze Markus Passion zijn vijf versies overgeleverd, deze derde versie komt uit de hand van Johan Sebastiaan Bach. Bach was zelden met een werk van een tijdgenoot zo intensief bezig als met deze Markus Passion. Het betreft een zogenaamde oratorische passie, het Bijbelverhaal blijft namelijk geheel intact.
  De bewerking van Wolfgang Lange, die in Beekbergen ten gehore wordt gebracht, houdt in dat het Bijbelverhaal deels gelezen wordt in het Nederlands in plaats van gezongen. De koorwerken en aria’s worden als in het origineel in het Duits gezongen. Het Nederlandse libretto is overgenomen uit de teksten van Maria van der Seyde.
  Het Gelders Bach Collegium wordt begeleid door een barokensemble op authentieke instrumenten. De toegang tot deze bijeenkomst is gratis, wel wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.