Herdenking crash LM158

  Soerense Zand, Eerbeek
  13 juni 2024
  09:00 uur


  EERBEEK – Op donderdag 13 juni vaanf 9.00 uur is er weer een herdenking bij het gedenkteken voor de neergestorte Lancaster op het Soerense Zand in Eerbeek. Burgemeester Geert van Rumund spreekt namens de gemeente Brummen. Leden van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zorgen voor de muziek.
  In de nacht van 12 op 13 juni 1944 om 1.30uur stortte een Lancaster-vliegtuig brandend neer op het Soerense Zand in Eerbeek. De piloot van de LM158 kon zijn toestel nog net aan de grond zetten, waarna het direct in vlammen opging. Zes bemanningsleden vonden de dood en werden op 15 juni 1944 begraven bij het Hallse kerkhof.
  In 2019 werd een gedenkteken geplaatst op de kruising Den Texweg / Soerense Zand-Zuid, de plek van de crash. Hier wordt elk jaar een herdenking gehouden, waarbij leerlingen van basisscholen De Enk en/of De Triangel aanwezig zijn. Er worden korte toespraken gehouden, gedichten en verhalen voorgelezen. Er worden dan portretten met beschrijvingen van de omgekomen vliegers geplaatst. Bij elk van de portretten worden bloemen gelegd. De herdenking duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.