Theatrale talkshow Lampje Erop

  De Pinkenberg, Velp
  15 juni 2024
  20:00 uur


  ROZENDAAL – Een dekentje, een flesje wijn en goed gezelschap. Meer heb je niet nodig om te genieten in openluchttheater De Pinkenberg, zegt programmamanager Koen van der Mark (56) uit Velp. “Ook al is de voorstelling slecht, dan heb je toch nog een leuke avond; het gaat om de sfeer.” Deze zomer bestaat De Pinkenberg negentig jaar.

  “He wat vervelend”, zegt Koen van der Mark als hij de deur van hutje De Paddenstoel opendoet. Hij geeft een rondleiding over het terrein van De Pinkenberg en is net aanbeland bij een van de ‘mijmerhutten’ die voor het jubileum zijn gemaakt door diverse kunstenaars. Op de tafel in het hutje liggen filterhulzen, een leeg doorzichtig zakje met een groene sluitstrip en een statiegeldflesje. “Ja, hier zijn waarschijnlijk jongeren geweest”, zegt Van der Mark. “Ze klimmen even verderop over het hek. Ik snap het wel, maar het is niet leuk. Nu moet ik vanavond weer hiernaartoe om te controleren…”
  Van der Mark is al tien jaar verbonden aan het openluchttheater als projectleider kunst, cultuur en programmering van De Pinkenberg. Die viel eerst onder cultuurbedrijf RIQQ totdat die op 1 januari van dit jaar officieel samenging met de Bibliotheek onder de naam de Zoomerij. Momenteel is Van der Mark druk met de laatste voorbereidingen van het jubileumprogramma. Hij geeft een interview, moet een nieuwe koelkast op zijn plek zetten en bewondert de houten boog die de Velpse kunstenaar Gerrit van Middelkoop (75) op het toegangshek zet. ‘Openluchttheater De Pinkenberg Anno 1934’ staat erop.

  Slecht weer

  Thomas Berge, Sticks, Steven Kazan, Toon Tellegen en Guus Tangelder, BOT: ze komen deze zomer allemaal naar het theater, gelegen op de grens van Rozendaal en Velp. Van der Mark somt de namen zonder problemen op. Hij weet precies wie wanneer optreedt. Nee hoor, hij is niet bang dat slecht weer roet in het eten gooit. “Als het met bakken uit de lucht komt, annuleren we de voorstelling. Maar in principe is het nooit slecht weer in Nederland. In de tien jaar dat ik dit doe is het vier of vijf keer voorgekomen dat we een kindervoorstelling hebben moeten verplaatsen. En de allereerste keer dat het Gelders Orkest hier zou komen, werd er onweer verwacht en zijn we uitgeweken naar de schouwburg in Arnhem.”

  Werklozen

  Zonder de economische crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw was theater De Pinkenberg er misschien niet geweest. De gemeente Rheden telde in 1933 twaalfhonderd werklozen – volgens mijngelderland.nl – en om die aan werk te helpen, werden er projecten gezocht waarvoor ‘weinig duur materiaal nodig was en die met veel handarbeid uitgevoerd konden worden’. De Pinkenberg in Velp was een van die projecten. “De mannen kregen een kruiwagen en een schep en konden aan de gang”, vertelt Van der Mark.
  De eerste voorstelling, ‘Delvend Omhoog’, geschreven door een Rozendaalse onderwijzer, vond plaats op 7 september 1934 en was uitverkocht. Een tweede uitvoering zes dagen later eveneens. In diverse prieeltjes op het terrein is de geschiedenis van het theater deze zomer te zien in tekst en beeld. Wethouder J.J.A. Meijer Jr. opende de tweede ‘avond’ in 1934 met een rede: “Is het niet een eigenaardige opvatting, dat wij onze – vaak zoo zwoele – kunst moeten genieten in bedompte zalen?”, zei hij. Hij vermoedde dat ‘een mooi stukje natuur, waarover de zon straalt, waar de boomen ruischen of de stilte van den avond ligt’ zuiverend werkt ‘op onzen smaak en kunstopvattingen’.

  Coronatijd

  Onder het afdak bij de bar vertelt Van der Mark over de afgelopen tien jaar. Toen hij aantrad in 2014 waren er vrijwel alleen kindervoorstellingen in het openluchttheater. Er kwamen zo’n 1800 bezoekers per jaar. Nu is er een brede programmering voor jong en oud; Van der Mark hoopt dit jaar tussen de 6000 en 7000 bezoekers te kunnen noteren. In coronatijd kreeg hij nieuwe ‘bezoekers’ erbij. Koren en muziekverenigingen kwamen repeteren in het theater, er werden kerkdiensten gehouden en uitvaarten.
  De jubileumactiviteiten brengen veel drukte met zich mee voor Van der Mark. “Maar als ik op zo’n kampvuuravond iedereen hard zie meezingen met een drankje in de hand en heel veel lol, dan denk ik: daar doe ik het voor. Ik kan hoogdravend doen over allerlei kunstige dingen, maar als we zo’n sfeer neerzetten dat mensen het de volgende dag nóg over de voorstelling hebben, dan vind ik dat heel gaaf.”
  Ja, mensen komen hier vooral voor de beleving, herhaalt hij nog maar eens. “Als je naar de schouwburg gaat, ga je vooral voor de artiest. Dat is hier natuurlijk ook de aanleiding van je komst, maar het gaat er ook om dat je de vogels hoort fluiten en dat je na afloop nog lekker buiten kunt staan met een biertje.” En als het zo nat blijft de komende tijd? “Als je niet tegen een beetje regen kan, moet je geen kaartje kopen voor een buitenevenement.”

  vrijdag 14 juni, 20.00-23.00 uur: Kampvuurcafé NL waar bezoekers mogen meezingen met ‘de mooiste en beste’ Nederlandstalige liedjes. Met een gastoptreden van zanger Thomas Berge.
  zaterdag 15 juni, 13.00-17.00 uur: Jubileumfestival voor jong en oud, met goochelaar Steven Kazàn, eigenzinnig theatergezelschap ZieZus, muziek van accordeonvereniging Aeolus en koorvereniging Con Colore. Ook is er een Escape Caravan, waar je ervaart hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven.
  zaterdag 15 juni, 20.00-23.00 uur: Wendelien Wouters presenteert de theatrale talkshow ‘Lampje Erop: over taal gesproken’ met als speciale gast Junte Uiterwijk, beter bekend als rapper Sticks, die 25 jaar geleden definitief doorbrak als onderdeel van de legendarische, Zwolse hiphopformaties Opgezwolle en Fakkelbrigade.
  zondag 16 juni 13.00-17.00 uur: Wandelvreugd houdt een romantische wandeling door De Pinkenberg, met uitzichtpunten, mijmerhutten, natuurpoëzie, expositiepaviljoens met historische en actuele foto’s en een expositie over de geschiedenis van het openluchttheater. Na 16 juni is Wandelvreugd op verschillende zondagen in juni, juli en augustus te ervaren.

  depinkenberg.nl