Bevrijdingsvuur

  oorlogsmonument aan de Loenenseweg, Beekbergen
  5 mei 2024
  11:45 uur


  BEEKBERGEN – Zaterdag 4 en zondag 5 mei wordt er in Beekbergen herdacht en de vrijheid gevierd. De organisatie hiervan is als altijd in handen van de stichting 4 en 5 mei Beekbergen.

  Zaterdag 4 mei zijn bezoekers om 19.00 uur welkom bij de bijeenkomst in de NH kerk. Aansluitend wordt er een stille tocht gehouden. Om 20.00 uur is de kranslegging bij het oorlogsmonument in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg. Het 4 mei-gedicht wordt voorgedragen door Ine Pennink-Bouw en vlootpredikant ds. Sjoerd Muller spreekt. Ons-Koor zingt en het Harmonieorkest PJB speelt passende muziek.

  5 mei in Beekbergen begint om 11.45 uur met het binnenbrengen van het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de gemeente Apeldoorn. Lopers uit Beekbergen doen dat al voor de 49e keer en vormen daarmee landelijk de langst deelnemende loopgroep. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums begeleiden de lopers vanaf de Smittenberg via de Dorpstraat naar het oorlogsmonument aan de Loenenseweg. Zij worden gevolgd door jeugd, historische voertuigen en belangstellenden.
  Tijdens de feestelijke ceremonie, met een toespraak door de burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts, wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken door Carla Herwegh – de Vries. Zij is vrijwilliger en één van de nabestaanden van de slachtoffers van het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch.