Thema Café met auteur Alie Noorlag

  Dorpskerk, Rheden
  19 april 2024
  20:30 uur


  RHEDEN – Op vrijdag 19 april – in aanloop naar de herdenking van de Tweede Wereldoorlog – wordt auteur Alie Noorlag geïnterviewd in het Thema Café van Dorpskerk Rheden. Haar boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog.

  Alie Noorlag is auteur, haar boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn zowel in het Nederlands als in het Duits verschenen. In ‘Een leven lang gezwegen’ staan getuigenissen van voormalig NSB’ers en hun familie. Ook heeft ze onderzoek gedaan naar een Duitse jurist in de oorlog en hierover verscheen ‘Hermann Johannes Conring. Trouw aan een misdadig systeem’.
  Haar laatste boek is getiteld ‘Batterie Delfzijl. Het was niet hun oorlog’. De novelle vertelt het waargebeurde verhaal van de Duitse soldaat Otto Tumbrink en de Nederlandse Freeke Scheeres, twee jonge mensen die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoeten. Samen dromen ze van een toekomst na de oorlog, waarin ze een nieuw leven kunnen opbouwen. Helaas wordt hun hoop wreed verstoord. Otto komt om als hij een 15-jarige jongen probeert te redden die een voetbal in een mijnenveld geschoten heeft. Otto heeft zijn dochter daardoor nooit gekend.

  Alie Noorlag geeft lezingen en rondleidingen bij Gedenkstätte Esterwegen, een gedenkplaats voor vijftien concentratiekampen in Duitsland net over de grens bij de provincie Groningen. Ook zit ze in het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal en doet daar onder andere onderzoek naar Joodse families.
  Iedereen is welkom om mee te luisteren en vragen te stellen op vrijdag 19 april om 20.30 uur. De toegang is gratis en koffie en thee staan klaar.

  Foto: Corné Sparidaens

  dorpskerkrheden.nl