Filmhuis: Gerlach

  Het Arsenaal, Doesburg
  10 april 2024
  20:00 uur


  DOESBURG – De film ‘The Old Oak’, documentaire ‘Gerlach’ en kinderfilm ‘Jippie no more’ zijn de komende week te zien bij Filmhuis Doesburg. De films worden vertoond in Het Arsenaal.

  Op vrijdag 29 maart en woensdag 3 april om 20.00 uur is de film ‘The Old Oak’ te zien bij het Filmhuis Doesburg. ‘The Old Oak’ is de laatste kroeg en verzamelplaats in wat ooit een bloeiende mijnbouwgemeenschap in Noord-Engeland was. De laatste dertig jaar hebben de inwoners het flink voor de kiezen gekregen. Kroegbaas TJ hoort zijn mopperende vaste klanten zwijgzaam aan. Wanneer de pub ook nog eens met sluiting wordt bedreigd en er Syrische vluchtelingen in het stadje worden gehuisvest neemt de onrust verder toe. Maar een onwaarschijnlijke vriendschap brengt de twee verschillende werelden voorzichtig dichter bij elkaar, met ‘The Old Oak’ als middelpunt.

  De documentaire ‘Gerlach’ wordt vertoond op vrijdag 5 april en woensdag 10 april om 20.00 uur en heeft als thema ‘en de boer, hij ploegde voort’. Boer Gerlach tracht al een halve eeuw zijn menselijke waardigheid te behouden terwijl de krachten van de samenleving op zijn bestaan inbeuken. Gerlach is de laatste akkerbouwer van Amstelveen. Hij woont al zijn hele leven op de boerderij in een simpel houten huisje. Het is een man ‘uit één stuk’, maar om hem heen heeft hij alles zien veranderen. Eerst was er aan alle kanten landbouwgrond, weiland en vergezichten. Vandaag de dag wordt zijn huisje omringd door de symbolen van het ‘grootkapitaal’: distributiecentra, benzinestations en de neon M van een Amerikaanse multinational. Zijn keukentje en de groentewinkel-in-de-schuur zijn een ontmoetingsplek voor de mensen uit de buurt van allerlei pluimage. Vanuit zijn stukje land beziet Gerlach, filosofisch en met humor, de absurde wereld om hem heen.

  Op zaterdag 6 april om 14.00 uur en zondag 7 april om 11.00 uur is de kinderfilm ‘Jippie no more’ te zien. De film geeft een frisse kijk op familiegedoe. De 16-jarige Jaap Peter wordt tijdens voorbereidingen van het huwelijk van zijn oudere zus voor het eerst verliefd. Jaap Peter heeft het syndroom van Down. Wanneer het meisje van zijn dromen echter blijkt te vallen op zijn jongere zusje, heeft Jaap Peter geen zin meer in het feest. Totdat hij inziet dat het zonder hem niks wordt. ‘Jippie no more’ is een originele feelgoodfilm voor de hele familie, die laat zien dat liefde, vriendschap en familie best uitdagend kunnen zijn.

  filmhuis-doesburg.nl