Zwerfafval opruimen

  Parkeerterrein Beumerskamp, Doesburg
  23 maart 2024
  09:30 uur


  DIEREN – Peuken, blikjes, etensverpakkingen, bonnetjes, zakdoekjes en heel veel plastic. Tonnie Peters (66) uit Dieren raapt het allemaal op met zijn afvaltang. En sinds kort neemt hij ook een plamuurmes mee als hij de straat op gaat: “Ik erger me aan al die kauwgom op straat.”

  Het begon in coronatijd. Natuurliefhebber Tonnie Peters liep op straat en zag een vogel pikken aan het elastiekje van een mondkapje. Dat is niet goed, dacht hij. “Toen ben ik mondkapjes gaan oprapen. Al gauw kwamen de blikjes erbij. Op een gegeven moment begon ik ook grotere stukken zwerfafval op te rapen en inmiddels raap ik alles op wat ik zie. En sinds januari krab ik ook kauwgom van de straat. Let er maar eens op: er ligt echt heel veel.”
  Hij zal voor veel Dierenaren een bekende verschijning zijn. Bijna dagelijks loopt Peters door Dieren met een afvaltang, twee plastic tassen en een plamuurmes. In de ene tas doet hij restafval en in de andere tas gaan glas, blikjes, batterijen en kleine elektronische apparaten zoals e-sigaretten. Eenmaal thuis sorteert hij de inhoud van die laatste tas. Batterijen en e-sigaretten gaan naar het inzamelpunt in de supermarkt, glas gaat naar de glasbak, blikjes met statiegeld levert hij in en alle andere blikjes gaan naar het oud ijzer. En het restafval? “Dat doe ik in containers van flatgebouwen. En ik mag het ook bij de Oase in de container doen. Als ik dat ook nog naar huis moet slepen dan wordt het te zwaar en het zou ook niet in mijn eigen kliko passen.”
  “Het zwerfafval ergert mij. Ik kan me dan blijven ergeren en zeggen: “Laat ze het eens opruimen” maar dat zit niet in mij. Dan blijft er maar één alternatief over: opruimen. Mijn ergernis verdwijnt erdoor – ik kijk om en het is schoon! – en ik help ook nog eens de gemeenschap. Ja, het is soms vies werk. Maar ik was thuis gewoon mijn handen”, vertelt Peters.

  Plamuurmes

  Hij heeft inmiddels al heel wat ‘projecten’ gedaan. Toen Peters begon met zijn missie om zijn omgeving op te ruimen, werkte hij nog als productiemedewerker in Velp. Als hij terugfietste, stopte hij onderweg geregeld om zwerfafval in zijn fietstassen te stoppen. “Een keer deed ik anderhalf uur langer over de terugweg omdat ik zoveel opraapte onderweg. Ik had twee fietstassen vol.”
  Nu is Peters met pensioen en heeft hij meer tijd. In januari 2023 begon hij met het opruimen van de Vogelwijk, waar hij zelf ook woont. De bosjes waren door de gemeente gekortwiekt en daardoor kon hij goed bij al het afval dat tussen de struikjes lag. “In drie maanden tijd heb ik vijftien vuilniszakken met afval verzameld.” Vorige week is Peters weer begonnen met het opruimen van zijn eigen wijk. Er ligt lang niet zoveel als vorig jaar, valt hem op. “Het lijkt de betere kant op te gaan. Maar ik heb toch weer driekwart plastic tas vol van 1 ½ straat.” Hij vult aan: “Het valt me op dat er dit jaar ook veel minder vuurwerk in de struiken ligt.”
  Het kauwgom krabben doet Peters pas sinds januari van dit jaar. Het is nog een vak apart. “Kauwgom krabben kun je denk ik alleen doen in de winter. Door de kou zijn nieuwe stukken makkelijk weg te krijgen. Ik schuif mijn plamuurmes tegen het randje, geef een flinke stoot en het ligt los. Ik doe trouwens alleen de stoep. Als ik de straat ook nog moet schoonmaken – wat nog gevaarlijk is ook – dan is er geen beginnen aan. Fiets maar eens door Diderna en je zult zien hoeveel vlekken er op straat zitten tussen de Jumbo en de Albert Heijn.”

  Duim omhoog

  Peters trekt de nodige bekijks als hij aan het werk is. “Maar ik probeer me niets van andere mensen aan te trekken. Dat lukt inmiddels aardig.” De reacties die hij krijgt zijn echter overwegend positief. Mensen geven hem complimentjes en steken hun duim op. En de ondernemers aan het Callunaplein en Diderna zijn ook blij met Peters. “Ik word af en toe een zaak binnengeroepen om een kopje koffie te komen drinken. Ook heb ik twee keer een ijsje gekregen. Een paar keer bestelde ik zelf ergens koffie en als ik dan wilde betalen, dan zeiden ze dat het niet nodig was.”
  Hij is ervan overtuigd dat het zin heeft wat hij doet en niet alleen omdat hij zijn eigen ergernis kwijt is. “Ik ben al door vier mensen aangesproken die ook zwerfafval willen opruimen. Ik verwijs ze dan door naar de gemeente Rheden. Via zwerfafval@rheden.nl kun je een afvalgrijper en vuilniszakken aanvragen. Zo ben ik zelf destijds ook aan mijn spullen gekomen.”

  Bij de bron

  Zo af en toe pakt Peters het afvalprobleem ook bij de bron aan. “Ik heb een brief geschreven aan een school hier in Dieren – de naam doet er niet toe – dat er ontzettend veel peuken buiten het plein op de grond worden gegooid. Inmiddels hebben ze er daar een asbaktegel bijgeplaatst en ligt er veel minder. Ik heb daar eerder weleens 150 peuken opgeraapt. En bij een van de supermarkten hier in het dorp stroomt de peukenpaal iedere keer over. Hen heb ik ook een brief gestuurd met de vraag of ze die paal vaker willen legen.”
  Komende zaterdag, 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Vrijwilligers gaan de straat op om zwerfafval te ruimen. Ook Peters is van de partij. “Ik denk dat je op de wereld bent om naar elkaar om te zien en goed voor de natuur te zorgen. Want als je de natuur in de vernieling helpt, help je uiteindelijk ook de mensheid in de vernieling.”

  KADER

  Op zaterdag 23 maart is het de Landelijke Opschoondag. Heel Nederland steekt de handen uit de mouwen voor een zwerfafvalvrij Nederland. Deze acties zijn er in de regio.
  Brummen – Van 9.45 tot 12.00 uur gaan vrijwilligers van de Dorpsraad Brummen en van Brummen Zonder Zwerfvuil de straat op om zwerfafval te rapen. Er wordt verzameld bij het Koetshuis aan de Pothof bij het gemeentehuis in Brummen. Extra hulp is van harte welkom. Na afloop is er een broodje voor de vrijwilligers bij het Koetshuis. Voor attributen wordt gezorgd. Opgave voor donderdag 21 maart via secretariaat@dorpsraadbrummen.nl
  Dieren – Om 10.00 uur start een opruimactie in Dieren-West vanuit de Ontmoetingskerk met een drankje. Iedereen is welkom, jong en oud. Er wordt geraapt tot 12.00 uur. Zie ook: dieren-west.nl
  Dieren – Wijkplatform Dieren Noord Oost houdt een zwerfvuilactie in de wijk. De starttijd is 10.00 uur. Het verzamelpunt is wijkcentrum De Drieschaar aan de Meidoornlaan.
  Doesburg – Tussen 9.30 en 11.00 uur raapt de Zwerfafvalbrigade Doesburg afval in de wijk Beinum. Het verzamelpunt is het parkeerterrein bij sporthal Beumerskamp en de Dekamarkt. Ook niet-leden zijn welkom. Voor materiaal wordt gezorgd. Na afloop is er koffie en thee.
  Eerbeek – Om 10.00 uur gaan vrijwilligers vanaf de Primera in Eerbeek de straat op om zwerfafval te rapen. Opgave en info: eerbeek_schoon@outlook.com
  Hall – Om 10.00 uur wordt er verzameld op het schoolplein om vervolgens zwerfafval te lijf te gaan. Alle hulp is welkom.
  Rheden – Om 11.00 uur start er een groep vrijwilligers bij de Dekamarkt. Iedereen die wil meedoen is welkom. Aanmelden kan bij Anja van Hal via anjavhal@hotmail.com.
  Velp – Buurtvereniging de Heikant start om 10.00 uur een opruimactie vanaf de Voskeschestraat.