Filmhuis: Je verrai toujours vos visages\’

  Het Arsenaal, Doesburg
  6 maart 2024
  20:00 uur


  DOESBURG – Filmhuis Doesburg vertoont komende week drie heel diverse films in Het Arsenaal in Doesburg. Woensdag 28 februari om 20.00 uur is ‘Napoleon’ te zien. Donderdag 29 februari om 20.00 uur en zondag 3 maart om 14.30 uur draait de film ‘One life’. Vrijdag 1 en woensdag 6 maart wordt vanaf 20.00 uur de Franse film ‘Je verrai toujours vos visages’ vertoond.

  De spraakmakende film ‘Napoleon’ vertelt het verhaal over hoe deze Franse staatsman aan de macht kwam en uiteindelijk ten onder ging. Napoleon was een man die tactisch genie koppelde aan meedogenloosheid en een tiran die tegelijk een modernisering van het juridische stelsel doorvoerde, waarvan we tot op de dag van vandaag de vruchten plukken. Naast Napoleons geraffineerde militaire en politieke strategieën toont de film een psychologisch interessant aspect, te weten zijn verslavende en grillige relatie met zijn vrouw en ware liefde, Joséphine de Beauharnais. Soms kunnen ze elkaars bloed wel drinken, maar ze kunnen ook niet zonder elkaar. De dynamiek tussen deze twee onmogelijke mensen en Napoleons trouw aan zijn vaderland, wisselen zich af met de belangrijkste veldslagen.

  ‘One life’ vertelt het waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton. Dankzij zijn inspanningen werden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd kinderen uit de handen van de nazi’s gered. Jarenlang zetten hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar ze een veilig onderkomen kregen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Onverwacht dient zich een gelegenheid aan om met zijn schuldgevoel en verdriet in het reine te komen.

  In ‘Je verrai toujours vos visages’ staat het ‘herstelrecht’ centraal. Dit biedt zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om in een veilige omgeving met elkaar in gesprek te gaan. Nassim, Issa en Thomas zijn veroordeeld voor diefstal met geweld. Grégoire, Nawelle en Sabine zijn slachtoffers van soortgelijke misdrijven. Onder begeleiding van hulpverleners Paul en Judith komt de groep bijeen om te praten over hun ervaringen. Tussen woede en hoop, tussen stiltes en woorden krijgen deze mensen een gezicht. Als wantrouwen langzaam overgaat in genegenheid, blijkt hoe belangrijk het is om te blijven praten.

  Reserveren: filmhuis-doesburg.nl