Afscheid ds. Oostenbrink

  NH Kerk, Loenen
  4 januari 2024
  10:00 uur


  LOENEN – Marcel Oostenbrink neemt op zondag 4 februari afscheid van zijn gemeente in Loenen. De predikant is beroepen in Vianen en heeft dit beroep aanvaard.

  Marcel Oostenbrink was vanaf 2019 predikant in Loenen. In 2020 kon hij vanwege de coronacrisis geen diensten in de kerk leiden en maakte hij korte filmpjes die hij via de website van de gemeente uitzond. Tot zijn vreugde kon hij na een poosje toch de kerkdiensten weer opstarten, iets waar hij meer plezier in had dan via een opname mensen toespreken.
  “Marcel heeft aandacht voor jong en oud in het dorp en is daarmee de dorpspredikant zoals we dat bedoeld hadden”, meldt de kerkenraad. Zijn werk werd zeer gewaardeerd, maar ook zijn pianospel. Regelmatig speelde Oostenbrink in de kerkdiensten, soms met zijn dochter Rachel die prachtig kan zingen.
  De predikant organiseerde regelmatig activiteiten samen met de RK Kerk in Loenen, zoals de boerderijdienst, oecumenische diensten, sobermaaltijd en recent nog de kerstwandeling. Bij deze wandeltocht wees Oostenbrink als herder mensen de weg richting het pasgeboren kindje Jezus.

  In Het Kontaktblad van de beide Loenense kerk laat dominee Oostenbrink weten dat men in Loenen best trots mag zijn met twee kerken die het zo goed met elkaar kunnen vinden. Hij zegt: “Ook wel iets om te koesteren. Van de oecumene heb ik ook genoten, in contact met anderen, die anders opgegroeid zijn, een andere manier van doen hebben mee gekregen, en waar je je toch zo aan verwant voelt. En dat je die beide kerken ook wel mag steunen, met je inzet, met je kracht, waar je maar kunt. Vanzelf gaat het niet door. Er zijn mensen voor nodig.”
  Verder laat de scheidende dominee na vijf jaar de Loenense Protestantse kerk te hebben gediend weten: “Het is nou ook niet dat we weggaan en nooit meer terugkomen. We zullen best in contact blijven. Ik kom vast weer een keer terug als gastpredikant. Wellicht dat via sociale media men nog wat van mij oppikt en ik van jullie.”

  De kerkenraad laat weten: “We zullen Marcel gaan missen. Als predikant, maar ook als mensenmens. Wij wensen hem, zijn echtgenoot Peter en hun kinderen een fijne tijd toe in Vianen.” Zondag 4 februari neemt de predikant afscheid van de gemeente. Dit gebeurt in een feestelijke dienst, die om 10.00 uur begint. Iedereen is welkom om deze bij te wonen. Na de dienst staan koffie en thee klaar en is er gelegenheid tot ontmoeting en een persoonlijk afscheid. Wie niet bij de dienst wil zijn, kan rond 11.20 uur aansluiten.
  Na het vertrek van Marcel Oostenbrink wordt Jan-Martin Berghuis uit Wolfheze in Loenen ambulant predikant. Op deze manier denkt de Kerkenraad en als gemeenteleden beter met elkaar verbonden te blijven in de periode dat er geen predikant is benoemd.