Filmhuis: Numb

  Het Arsenaal, Doesburg
  18 januari 2024
  14:00 uur


  DOESBURG – Filmhuis Doesburg vertoont komende week twee films. Donderdag 18 januari om 14.00 uur en zondag 21 januari om 20.00 uur is de Iraanse film ‘Numb’ te zien. Op vrijdag 19 en woensdag 24 januari om 20.00 uur draait ‘Perfect days’.

  In Iran is de kleuterklas de laatste plek waar jongetjes en meisjes een klaslokaal delen, zo is te zien in ‘Numb’. Daarna worden ze strikt gescheiden, vooral op godsdienstige gronden. Hoe wreed kinderen ook kunnen zijn, dit delicate drama laat zien dat de problemen niet uit de kinderen zelf komen. ‘Numb’ is klein, de film verveelt geen moment, is zo herkenbaar en blijft nazingen in je hoofd. Kleine conflicten, diepe trauma’s en ouders die niet bij machte zijn om onder ogen te zien wat ze hun kinderen meegeven. Zo vader zo zoon, zo moeder zo dochter.

  Regisseur Wim Wenders maakte de fictiefilm ‘Perfect days’ als een eerbetoon aan de kleine dingen in het leven. Deze film toont het leven van Hirayama, een bescheiden man die in Tokio openbare toiletten schoonmaakt. Dag na dag dezelfde gebaren in een vervreemdende routine, maar ook lichtpuntjes: een zonnestraal, een onverwacht bezoek, een nieuwe ontmoeting. Zijn vrije tijd wijdt Hirayama aan muziek, literatuur en het dag na dag fotograferen van dezelfde boom. De film laat zich omschrijven als een respectvolle, poëtische en ontroerende karakterstudie.

  Reserveren: filmhuis-doesburg.nl